Hijyen Eğitim Belgesi Almayana Ceza Geliyor
Yatağan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kuzu ‘Hijyen Eğitim Belgesi’nin zorunlu olduğunu ve 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yapılan denetimlerde belgesi olmayanlara 250 ile 1.000 TL cezai işlem uygulanacağını belirtti.
Bilindiği gibi ülkemizde başta gıda üretim ve perakende iş yerleri olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayri sıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yerine hijyen eğitimi alınması zorunluluğu getirilmişti. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’, 05 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ Gıda üretim ve perakende işyerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan işyeri, kaplıca, sauna, hamam, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhane, komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları kapsıyor.
Esnafların cezalı duruma düşmemeleri için Yatağan Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan bilgi alabileceklerini belirten Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kuzu; “Hijyen eğitimleri, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olup, yönetmelik gereği eğitim alması zorunlu kişilerin, işletme sahipleri ve çalışanlarının bulundukları yerde Halk Eğitim Merkezi’ne başvurmaları gerekir. İşletmelerin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde eğitimleri tamamlaması zorunluluğu olup, bu süre 5 Temmuz 2014 tarihinde dolacaktır. Yönetmeliğin 11. maddesi gereği yapılan denetimlerde ‘Hijyen Eğitim Belgesi’ sorulacak olup, bu belgeyi almamış olanlar hakkında 250 ile bin TL arasından cezai işlem uygulanacaktır. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile işyeri sahipleri ve işletenleri çalışanlarının hijyen belgesi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmalarından birinci derecede sorumludur. İşyeri sahipleri ve işletenleri bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almaya mecburdurlar. Ayrıca yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayata Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır” dedi.