Balkonundaki 1,5 Metrekarelik Alanda Fayton Feneri Üretiyor

Bursa'da yaşayan Mahmut Çiziker, artık sadece adalarda, tarihi ve turistik mekanlarda kullanılan faytonlar için evinin balkonunda 1,5 metrekarelik alanda kurduğu atölyede gaz yağıyla çalışan fener üretiyor.

Emekli olduktan sonra çeşitli işlerle uğraşan Mahmut Çiziker, 53 yaşında eniştesinden görerek yapımını öğrendiği fayton feneri üretimini, 20 yıldır yapıyor.
Çiziker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fayton fenerini yüzyıllar öncesindeki orijinal halini bozmadan yaptığını, bu orijinalliği bozmayacak hem sağlamlığını hem de görüş mesafesini arttıracak eklemeler yaptığını söyledi.

Fayton fenerinin yanı sıra kampana (fayton kornası) ve şamdan (faytonlarda çiçek konulan obje), dikiz aynası üretimi de yaptığını anlatan Çiziker, tüm bu ürünleri makine kullanmadan basit aletler kullanarak elle ürettiğini belirtti.

"İşim sezonluk, 3-4 ay sürüyor" diyen Çiziker, meraklılarının fener ve diğer ürünleri alabilmek için Türkiye'nin bir ucundan geldiğini ancak yerinin dar olması nedeniyle bir sezonda 4-5 çiftten fazla fener yapamadığını kaydetti.

Çiziker, fener ve diğer ürünlerin tamamen paslanmaz malzemeden olduğunu vurgulayarak, "Benim ustam yok. Eniştem vardı onun yanına gidip gelirken öğrendim. Zaman zaman uykudan kalkıp daha iyisini yapmak için uğraştım ve artık bu işin profesyoneliyim" dedi.

Fayton fenerine başladığı dönemde bu ürünlerin çok kaliteli yapılmadığını fark ettiğini dile getiren Çiziker, "Eskiden sigara kağıdı gibi ürünler yapılır, çabuk bozulurdu. Benim yaptığım ürünler kolay kolay bozulmaz. Her şeyi elle yapıyorum. Şekilleri ağaç parçalarıyla telle veriyorum. Ben kendi beğenmediğim bir ürünü başkasına vermem. İçime sinmezse 'benden alma başkasından al' derim. Ama şimdiye kadar da çok şükür şikayet eden olmadı" diye konuştu.

Çiziker, işi sezonluk olduğu için dükkan açamadığını bu nedenle fayton feneri ve diğer malzemelerinin üretimine evinin balkonundaki 1,5 metrekarelik mini atölyesinde devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA