Manisa'da Sezon Öncesi Bağcılığın Yol Haritası Tartışıldı

Türkiye kuru üzüm üretimi ve ihracatında lider konumdaki Manisa'da, yeni sezon öncesi ürünün değerlendirilmesi konusunda izlenecek yol haritası ele alındı.

Manisa Ticaret Borsası (MTB) önderliğinde düzenlenen ''Bağ Danışma Kurulu'' toplantısıyla üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ziraat odaları ve ziraat mühendisleri odası temsilcileri, üzüm üretimi ve pazarlanmasında izlenecek yol haritası konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıya katılan İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincirlioğlu, katılımcılara üzüm piyasalarının güncel durumu ve gelecek döneme ilişkin beklentiler konusunda bilgi verdi.
Kuru üzüm üretiminin büyük bölümünün ihracatta değerlendirildiğini ve üreticilerin öncelikle tarımsal ilaçlama (pestisit) konusuna dikkat etmesi gerektiğini belirten Zincirlioğlu, ihracat için her şeyden önce Avrupa'daki sağlık, hijyen ve gıda koşullarına uyulması gerektiğini, sonrasında ise rekabetçi fiyata dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

-"Fiyatı alıcı piyasalar belirliyor"
Zincirlioğlu, zaman zaman üreticilerin ortaya atılan fiyat spekülasyonları nedeniyle zarara uğrayabildiğini, geçen sezon başında da 5 liraya yükselen kilo fiyatının daha da artabileceği gibi söylentilerin çıktığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bir emtianın fiyatının çok fazla yükselmesi durumunda onu dünya piyasasında satma şansı çok fazla yok. 5,5 liradaki üzüm satış fiyatı İzmir Ticaret Borsasında 3,20-3,30 seviyesine inmiş durumda, bu bir balondu ve balon bir şekilde patladı. Fiyat normal seviyelere indi. Buradan geriye eski seviyelerine çıkar mı, bunu ancak alıcı piyasalar karar verecek. Eğer piyasalar alımlarını tamamlamadılarsa yeniden alıcı olurlarsa belki. Ancak bu konuda bize gelen herhangi bir talep yok. Eylül-ekim aylarında diğer orijinlerde fiyatların daha uygun olması nedeniyle oradan ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşıladılar.''
Yeni sezonla ilgili iyi bir verimin olduğunun konuşulduğunu ve geride bırakılan sezonda yaşananların bir daha yaşanmaması için bu işin tüm paydaşlarının bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Zincirlioğlu, şunları kaydetti:
''Bu iş beraber yürüyecek. Benim şahsi önerim, yeni mahsul gelmeden önce buradaki paydaşların, borsalarımız, kardeş borsalarımız, TARİŞ, ihracatçılar birliği, ziraat odasındaki arkadaşlar oturup bir strateji çizmemiz lazım. Aynı sürecin bir daha yaşanmaması için daha vaktimiz var. Bu paydaşların sezon başında yan yana gelip, hem rekolte tespitinde hem de izlenecek olan stratejilerde, söylenecek demeçlerde belli bir süreci takip ederlerse hiç kimse yanlış bir yere gitmez, yüksek beklentiler içine girmez. Sağlıklı bir mahsul olur diye düşünüyorum. Bu emtia başka ülkelerde de bu üretilmektedir ve oradaki üretilen fiyatları baz alarak ortak bir fiyat çerçevesinde bunu götürmemiz lazım. Yoksa dünya piyasasından farklı bir fiyattan bunu satma şansımız maalesef yok.''
Kaynak: AA