Gaziantep’te 'İnovasyon Cafe” Etkinliği

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Yenilikçilik ve Girişimcilik Topluluğu, Gaziantep Teknopark ve TARGET Teknoloji Transfer Ofisi’nin (GAÜN TARGET TTO) ortaklaşa olarak düzenlendiği ‘İnovasyon Cafe’ etkinliklerinin ikincisi gerçekleştirildi.

Gaziantep’te 'İnovasyon Cafe” Etkinliği

Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu’nun konuk olduğu etkinlikte ‘Üst Yönetimin Yeni Ürün Geliştirme Sürecine Katkısı’ konusu etkileşimli olarak tartışıldı.

“İnovasyon Cafe” etkinliklerinin moderatörlüğünü yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, tam da inovasyon kelimesinin anlamına uygun olarak geliştirdikleri yenilikçi etkinlik kavramı kapsamında oluşturulan sinerjinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Artık biz inovasyonu dersliklerin ve konferans salonlarının dışarısına taşırmak, dışarıda, sokakta tartışmak istiyoruz. İnovasyonu her defasında farklı bir ortamda, herkesin rahat olduğu rahatça konuşabildiği, çayını kahvesini yudumlayabildiği bir ortamda tartışmak, beyin fırtınası oluşturmak istiyoruz. Bilgiyi isteyenin ayağına götürelim istedik. Herkes katılabiliyor. Orada o anda başka bir amaçla hazırda bulunan kişiler de bize katılabiliyor, dinleyebiliyor, kulak verebiliyor. İlgi uyandırmayı başardık. Geçenlerde restoranında gerçekleştirdiğimiz bir oturumu dinleyen işletme sahibi bizi dinlemiş, etkilenmiş ve iş fikirleri ile geri döndü. ‘Bu oturumları biz de yapın, sizden çay-kahve ücreti almayalım, size sponsor olalım’ diyenler olmaya başladı” dedi.

Dereli, “bize göre inovasyon yeni bir ürün ya da servis geliştirmenin ta kendisi. İşte bugün çok değerli konuğumuzla bu konuyu hep birlikte masaya yatırma imkânı bulacağız” diyerek oturumu başlattı.

Tematik konuşmasının girişinde, inovasyonun çok disiplinli, farklı kişilerin grup çalışması ve bu grupların farklı bakış açılarından ortaya çıkan ‘sinerji’ olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu: “İnovasyona; burslarla, proje teşvikleriyle kaynak ayrılmaya çalışılıyor. Peki, bu kaynak aktarımı yeterli mi? Hayır. Daha fazla kaynak ayrılması gerekiyor. Günümüzde asıl olan yenilikçi girişimcilik. Bu teknolojik, ya da sosyal girişimcilik olabiliyor. Yeni bir firma kurma kararı verdiğinizde kazanç mı elde etmek istiyorsunuz, sosyal amaçlı mı kuracağınız çok önemli. Genellikle girişimcilerin amacı finansal kazanç sağlamaya yönelik girişim yapmak oluyor. Günümüzde inovasyon alanında “açık inovasyon” kavramı gündemde. İnovasyon sürecinde fikirleri dışarıdan almak veya içimizdeki fikirleri dışarıya vermek şeklinde gerçekleşen açık inovasyon, aynı zamanda AR-GE faaliyetlerinin dışarıyla etkileşiminin gerçekleştirilmesi anlamına da geliyor. Bugün hiçbir firma sadece kendi faaliyetleriyle yetinmiyor. Çünkü dışarıdan yararlanarak hem zaman açısından, hem maddi açıdan getiri elde ediyor. Dış kaynaklardan faydalanarak fikir sahiplerini istihdam etmeden inovasyon sonuçlarından faydalanabiliyorsunuz. Farklı kesimlerle, müşterilerle birlikte çalışabiliyorsunuz. Günümüzde öne çıkan sosyal medyanın yenilikçi ürün geliştirmede kullanılması, ne tür sosyal medyanın bu sürece daha fazla katkı sağlayacağı da açık inovasyonun içinde var” dedi.

ÜST YÖNETİMİN YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİNE KATKISI
Üst yönetimin inovatif projelere katkısını bu konuda Cambridge Üniversitesinde yapmış olduğu çalışmalarıyla paylaşan Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu, inovatif çalışmaların başarısında yönetim ile yeni ürün geliştirme takımları arasındaki iletişimin çok önemli olduğunu kaydetti ve tematik konuşmasını ezber bozan şu sözlerle tamamladı:
“Üst yönetim, kaynak sağlayarak, toleranslı bir yaklaşımla çalışmaya katılabilir. Bu sürecin sonunda ortaya çıkan ürünün stratejik önemi, inovasyon düzeyi gibi konularda üst yönetimin ilgisinin etkisi görülüyor. Bu katılım, sürecin başarısını, zamanında tamamlanmasını, ürünün istenen kalitede ortaya çıkmasını ve ticari başarısının gerçekleşmesini doğrudan etkiliyor. Yaptığımız araştırmalar, üst yönetimin aktif motivasyon ve kaynak sağlamasıyla, sürecin daha fazla başarılı olduğunu gösterdi. Üst yönetimin sürekli yol göstermesinin ve direktifler vermesinin ise yeni ürün geliştirme sürecinin başarısına ve zamanında tamamlanmasına kısmen olumsuz etkisi olduğu görüldü.

Bu ilginç bir bulgu,ama aşırı toleranslı yaklaşımın da negatif etkisi görüldü.

Bu yüzden dikkat edilmesi gereken, lazım olan toleransın belli çizgilerde olması dolayısıyla, üst yönetim yeni ürün geliştirme sürecine katılımın dozunu iyi ayarlamalı,süreç stratejik olarak önemliyse üst yönetimin daha çok katılımı önemsenmeli. Üst yönetimin süreçle kendisini özdeşleştirmesi de başarıyı artıran bir etken olarak ortaya çıkıyor. Üst yönetimin alt takımla ilişkisi sürekli ve informal şekilde olmalı, birbirinden izole olmamalı”.

Bu tematik konuşmanın ardından katılımcılar soru ve cevapları ile tartışmayı zenginleştirdiler. Etkinlik sonunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu’na GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından sedef kakma bir sandık hediye edildi.
Kaynak: İHA