Fed Tahvil Alımını 10 Milyar Dolar Azalttı

ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 55 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 45 milyar dolara indirdi, faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi.

Fed, 29-30 Nisan tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararlarını açıkladı.

Buna göre Fed, ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü, aralık, ocak ve mart aylarındaki toplantılarında 10'ar milyar dolar azaltarak aylık 85 milyar dolardan aşamalı olarak 55 milyar dolara indirdiği tahvil alım miktarını mayıs ayından başlayarak 45 milyar dolara düşürme kararı aldı. Karar komite üyelerinin oy birliğiyle alındı.
Bu alımların 25 milyar dolarlık tutarı uzun vadeli Amerikan hazine bonolarına, 20 milyar dolarlık bölümü de konut kredisi tahvillerine aktarılacak. Komite, elde edilecek anaparanın tekrar adı geçen tahvillere ve hazine bonolarına yatırılacağı yönündeki politikaya devam edeceğini kaydetti.

Açıklamada, "Komitenin kapsamlı ve sürekli artan ölçüde ileri vadeli tahvilleri elinde tutması, uzun vadeli faizler üzerinde aşağı yönlü baskı yaratarak ve konut piyasasını destekleyerek finansal koşulların sağlam bir ekonomik toparlanmaya yol açmasına ve enflasyonun Fed'in her iki göreviyle tutarlı noktaya gelmesine yardım edecektir" ifadesine yer verildi.


FOMC, karar sonrası yaptığı açıklamada, ekonomik aktivitenin kış aylarında elverişsiz hava şartlarının da etkisiyle durgun seyretmesine karşın hane halkı harcamalarında meydana gelen kısmı artış ve işgücü piyasasındaki mütevazı düzelmeyi dikkate alarak tahvil alımını azaltma kararı aldığını ifade etti.

Komite ayrıca, varlık alımlarındaki indirimin kesin bir takvime bağlı olmadığını ancak iş gücü piyasasından gelecek haberlerin beklentiler dahilinde olması ve enflasyondaki hareketin uzun vadeli trendle uyumlu seyretmesi durumunda ilerideki toplantılarda da alımlarda azaltmaya gidilebileceğini belirtti.

Öte yandan Fed, tam istihdam hedefine ulaşılıncaya kadar ve uzun vadeli enflasyon oranı da yüzde 2'yi geçmediği sürece yüzde sıfır düzeylerinde bulunan "hedef faiz oranlarını" değiştirmeyeceği konusundaki görüşünü korudu. Fed, faiz oranlarının belirlemesinde aralarında işgücü piyasası şartları, enflasyon beklentileri ve finansal gelişmeler de dahil olmak üzere çeşitli bilgileri göz önüne alacağını dile getirdi.
Fed'in bir sonraki FOMC toplantısı 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak.
Kaynak: AA