Uluslararası Eskişehir Film Festivali'ne Doğru

Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nin 16'ncısı, 2-11 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlik boyunca 29 ülkeden 3 belgesel, 51 uzun metrajlı ve 55 kısa film gösterimi yapılacak.
Festival Yönetmeni Serhat Serter, AÜ İletişim Fakültesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, bu yıl Türk sinemasının 100| yılı olduğunu anımsattı.
Bu yıla özel olarak, Türk sinemasının önemli isimlerinden Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Yılmaz Güney ve Sadri Alışık'ın yer aldığı 5 ayrı tanıtım afişi hazırladıklarını belirten Serter, festivalin Onur Ödülleri'nin bu yıl, Kemal Sunal ve Perihan Savaş'a, Sinemaya Emek Ödülleri'nin ise Yeşilçam'da uzun yıllar set fotoğrafçılığı yapan Güngör Özsoy ile sinema oyuncusu ve dublaj sanatçısı Jeyan Mahfi Ayral Tözüm'e verileceğini bildirdi.

-"Türkiye dahil 29 ülkeden uzun metrajlı film seçtik"

Festival kapsamında birçok yönetmen ve oyuncunun da Eskişehir'de olacağını kaydeden Serter, şöyle konuştu:
"Bu sene Türkiye dahil 29 ülkeden uzun metrajlı film seçtik. ABD ve Avrupa hariç Çin, Endonezya, Filipinler, Tayvan, Filistin, Hindistan, Yunanistan, Tanzanya, Şili, Meksika, Mısır, Peru, Kolombiya, Japonya ve Avustralya'dan filmler var. Bunu özellikle yapmak istedik. Eskişehir'de ve Türkiye'de insanların normal şartlarda izleyemeyecekleri, vizyona girmeyecek filmleri almaya çalıştık"
Özellikle Kenya ve Tanzanya'dan oyuncuları festivale getirmek için çalıştıklarını dile getiren Serter, "Nitelikli filmlerin gösterilmesinin dışında oyuncuların ve yönetmenlerin sizlerle buluşması daha önem arz ediyor. Filmlerin yaratıcılarıyla, izleyicileri buluşturmanın daha önemli bir etkinlik olduğunuzu düşünüyoruz. Çabamız bu yönde" ifadelerini kullandı.
Festivalin, 2 Mayıs 2014 Cuma gecesi saat 18.30'da Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu'da gerçekleşecek açılış töreninin ardından, Venedik Film Festivali'nde gösterilen Steven Knight'ın yönettiği 2013 yapımı "Locke" adlı filmle başlayacağını söyledi.

Serter, etkinlikte "Türk Sinemasının 100| Yılı" başlıklı bir bölüm açarak, Yeşilçam'ın unutulmaz eserlerinden Ah Güzel İstanbul (Atıf Yılmaz), Vesikalı Yarim (Lütfi Ömer Akad), Gurbet Kuşları (Halit Refiğ), Umut (Yılmaz Güney), Muhsin Bey'in (Yavuz Turgul) de izleyicilerle buluşturacaklarını aktardı.
Yakın zamanda kaybettiğimiz Türk Sinema tarihinin iz bırakan oyuncularından Tuncel Kurtiz'in anısına Erden Kıral'ın yönetmenliğini yaptığı 1979 yapımı "Bereketli Topraklar Üzerinde" filminin gösteriminin yapılacağını anlatan Serter, mart ayında hayatını kaybeden yönetmen Alain Resnais anısına da "Geçen Yıl Marienbad'ta" filminin izleyicilere sunulacağını bildirdi.
Festival Başkan Yardımcısı Aysun Akıncı Yüksel de etkinliğin detayları hakkında bilgi vererek, "Dünya sinemasının genç yıldızları"
, "Sinema tarihinin unutulmazları", "Dünya festivallerinden", 
"Türk Sineması 2013-2014" gibi bölümler, atölye, afiş çalışmaları, sinema dersleri, açık hava film gösteriminin yapılacağını ifade etti.


-Askıda bilet uygulaması

Filmler, AÜ Yunus Emre Kampüsü Sinema Anadolu'da ve Espark Cinemaximum'da gösterilecek.
Bilet fiyatları öğrenci için 4 lira, tam 6 lira olacak. Kısa filmler ise ücretsiz izlenebilecek. Biletler, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü, Sinema Anadolu'da ve Espark Cinemaximum'da, günlük olarak satışa sunulacak.
 

Sinema Anadolu'da her yıl olduğu gibi bu yıl da askıda bilet uygulaması yapılacak. Sadece Eskişehir Film Festivali'nde yapılan bu uygulama ile bir bilet alan, bir bilet ücretini askıya bırakabilecek ve bu sayede ekonomik durumu uygun olmayanlar da diledikleri kadar film izleyebilecek.
Festival 11 Mayıs'ta sona erecek.
Kaynak: AA