Türkiye'nin Kadına Şiddet Önlemleri Okyanusu Aştı

Türkiye'nin kadına şiddete yönelik aldığı önlemler, okyanusta bir ada ülkesi olan Kiribati Cumhuriyeti'ne kadar uzandı. Kiribati Cumhuriyeti, bu konuda atacakları adımlar için Türkiye'den yardım istedi.

Türkiye'de 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulmasının ardından 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un çıkarılması, kadına ve aile içi şiddete yönelik alınan pek çok önlemi de beraberinde getirdi.
Türkiye'nin "İstanbul Sözleşmesi" olarak bilinen Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesiyle İlgili Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülke olması, şiddete karşı "panik butonu" uygulaması, polis koruması gibi caydırıcı önlemleri alması, toplumsal cinsiyet eşitliği ulusal eylem planları hazırlaması, ülke genelinde şiddetle mücadeleyi önlemek adına algı değişimi yaratacak eğitimler düzenlemesi bazı ülkelerde de etki buldu.
-Kadının güçlendirilmesi için Türkiye'den talep
Büyük Okyanus'un ortasında bulunan, 98 bin kişilik nüfusa sahip olan ada ülkesi Kiribati Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler işbirliğinde 4 yıl sürecek ''Cinsel ve Cinsiyet Temelli Şiddetin Önlenmesi'' projesi başlattı.
''Milenyumu ilk karşılayan ada'' olarak da bilinen Kiribati, Birleşmiş Milletler toplantısında önemli bir partner olarak gördükleri Türkiye'den proje için destek beklediğini belirtti.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve kadının güçlendirilmesi adına ülkeleri için hedefler koyan Kiribati yetkilileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a yazılı başvuruda da bulundu.
Yetkililer, Kiribati'de yeni kurulan ''Kadın, Gençlik ve Sosyal İşler Bakanlığı''nın yapılanması ve bakanlıktaki ''Kadının Statüsü'' biriminin güçlendirilmesi için de Türkiye'den destek istedi.
Kaynak: AA