İhracatçılarından Enerji Fiyatı Talebi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, enerji fiyatlarında Avrupa Birliği normlarının sağlanması gerektiğini belirtti.

İhracatçılarından Enerji Fiyatı Talebi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, tekrar göreve seçildi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2014 yılı bütçesi ise 3 milyon 190 bin TL olarak kabul edildi.

Birlik Başkanı Halil Şahin, 2013 yılında dünyada yaşanan küçülme ve ihracat yaptıkları ülkelerde demir-çelik yatırımları yapılması nedeniyle ihraç pazarlarında daralma olduğunu, iç piyasada ise yerel seçimler nedeniyle durgunluk meydana geldiğini, demir-çelik sektörünün işlem hacminin umulanın altında kaldığını, demir çelik sektörünün girdi maliyetleri arasında ikinci sırada yer alan enerji maliyetlerinde de Avrupa Birliği normlarının uygulanmasını istediklerini söyledi.

Demir-Çelik tesislerinin yüzde 65 kapasiteyle üretim yaptıklarını ifade eden Şahin, “2012 yılında 36.5 milyon ton olan demir-çelik üretimi 2013 yılında 34.5 milyon ton seviyesinde kaldı. Tesisler halen yüzde 65 kapasite ile çalışıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin en üst seviyede olduğu puant saat uygulanan 17:00-22:00 saatleri arasında tesisler üretimlerini durduruyor. Yeni dönemde yeni pazarlar bularak bu küçülen pazarları genişletme adına, dış ticaret departmanlarımız yoğun çaba sarf edecek. Afrika yeni pazar olarak görünüyor. İç piyasanın da seçim sonrasında hareketlenmesini umuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de 3 değişik enerji tarifesi olduğuna işaret eden Halil Şahin, şöyle devam etti: “Gündüz, gece ve puant tarifeleri var. Gece tarifesinde enerjinin kilowat saati 7 kuruş iken, gündüz tarifesi 14-15 kuruş, puant tarifesi ise 30 kuruşa kadar çıkıyor. Demir çelik sektöründe hurdadan sonra en büyük maliyet kalemi enerji. Enerji Bakanlığı, Avrupa Birliği normlarını Türkiye’de sanayi sektörüne uygulamıyor. Avrupa Birliği normlarında 4 tane enerji tarifesi var. Bu tarifelerde az kullanıcısı ile büyük kullanıcıda yüzde 52-70 arası fiyat farkı var. Biz de bu oran yeni yeni yüzde 16 seviyesine çıktı. Bir de bizim rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için girdi maliyetlerimizin rakiplerimiz seviyesine çekilmesinde ciddi yarar var. Aksi takdirde mevcut pazarlarımızı korumakta, ihracat yapmakta zorlanacağız. 2023 hedeflerine ulaşmamız için Hükümetimizin sanayicilerimize yardımcı olması gerektiğine inanıyoruz.”
Kaynak: İHA