İbrahimi, Ban ve Bmgk'yı Bilgilendirecek

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin cuma günü New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi'ne son gelişmeler konusunda brifing vereceği bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, İbrahimi'nin 2 Mayıs Cuma günü New York'a geleceğini Ban ile görüşeceğini ve BMGK'yı son gelişmelerle ilgili bilgilendireceğini söyledi.

Dujarric, İbrahimi'nin istifa ettiği iddialarına ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamada, "İbrahimi görevinin başında" ifadesini kullanmıştı.
İbrahimi'nin BMGK'ya vereceği brifingin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlaması ve görevden ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin açıklama yapmasının beklendiği öğrenildi.
El-Ahdar el-İbrahimi, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Suriye özel temsilciliği görevinden ayrılması üzerine 2012 yılında bu göreve atanmış, görev süresi içinde de zaman zaman istifa edeceği iddiaları ortaya atılmıştı.
-Esed'in devlet başkanlığı adaylığı-
Dujarric, gazetecilerin Esed'in yeniden devlet başkanlığına aday olmasına ilişkin soruları üzerine Ban Ki-mun ve İbrahimi'nin Suriye'de 3 Haziran'da yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminin mevcut koşullarda gerçekleşmesinin, siyasi çözüm çabalarına zarar vereceğini bildirdiklerini hatırlatarak bu açıklamanın halen geçerli olduğunu ifade etti.

Stephane Dujarrric, Suriye'de klorin kullanıldığı iddialarının incelenmesi için BM'nin pozisyonunun sorulması üzerine de bu konudaki sorumluluğun Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünde olduğunu, buna Örgüt'ün karar verebileceğini kaydetti.


Kaynak: AA