Yemen'de 'Gat' Sorunu

Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir el-Kurbi, "Gat bitkisinin" ülke ve vatandaşlar açısından büyük tehlike teşkil etmeye başladığını belirtti.

Kurbi, ülke ekonomisi ve kalkınmasına büyük zarar verdiğini belirterek, "Gat ile mücadele etmek ve onu yok etmek gerçek bir çalışma gerektiriyor. Gat ekimine daha uygun bir alternatif bulmalıyız" dedi.

Gat ile mücadalede en büyük sorumluluğun hükümete düştüğünü vurgulayan Kurbi, söz konusu mücadelenin kolektif sorumluluğu da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Kurbi, Gat kullanımına karşı kampanyalar yürütülmesi konusunda Yemen medyasının yetersiz kaldığını savunarak, "Yeni Yemen'i inşa etmek için gereken değişimin bir parçası da Gat ile mücadeledir" diye konuştu.

Gat ekimi yapılmış alanın 2007'de 141 bin hektara ulaştığı, bu sayının ülkenin ekili arazisinin de yarısını karşıladığı belirtiliyor. Ayrıca tarım arazilerini sulamada kullanılan suyun yüzde 40'ı da bu alanlar için kullanılıyor.
Yemen'de ruhsatsız ilaçlamada kullanılan zararlı kimyasalların püskürtüldüğü Gat bitkilerinin kullanımı sebebiyle ortaya çıkan kanser gibi hastalıklara yıllık yaklaşık 2 milyon dolar harcanıyor.
Gat, ağızda saatlerce bekletilen ve çiğnenen uyarıcı etkiye sahip bir bitki olarak biliniyor.
Kaynak: AA