Kuruyan Sazlığa Bir Testi Su

Tuz Gölü Havzası içinde yer alan Eşmekaya Sazlığı'nda düzenlenen etkinlikte, bir testi su dökülerek kuruyan sazlığın kurtarılması istendi.

Eşmekaya Sazlığı'nda gönüllü doğasever vatandaşların öncülüğünde düzenlenen etkinliğe, Aksaray merkez, Eskil ilçesi, Eşmekaya beldesi ve Böget köyünden vatandaşlar katıldı.

Etkinliği düzenleyen Ali Rıza Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Gölü Havzası'ndaki Eşmekaya Sazlığı'nın, Eskil ilçesinde yer aldığını ve 2000'li yıllarda bölgede kuruyan ilk sazlık olduğunu söyledi.

"Eşmekaya Sazlığı'nı Kurtaralım" etkinliğini ikinci kez düzenlediklerini belirten Toprak, "Eşmekaya Sazlığı'nın kurtarılmasına dikkati çekmek için düzenlediğimiz etkinliğin geleneksel hale gelmesini hedefliyoruz. Bunun için de buradaki yerel halkın bu etkinliğe sahip çıkmasını gerekiyor. Bölge halkı sahip çıkarsa sazlık daha çabuk kurtarılacaktır" dedi.

- Tek suçlu kuraklık değil...
Toprak, Eşmekaya Sazlığı'nın dünya literatürüne girmiş bir sulak alan olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Eşmekaya Sazlığı, 1992 yılında sit alanı ilan edilmiş yaban hayatı koruma sahasıydı. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık, endemik bitkiler açısından da zengindi. Ancak sazlık 2000'li yıllarda kurudu. Bunun sebebi tek başına kuraklık değildir. Konya Kapalı Havzası'nda ve bölgede yaygınlaşan yeşil hatla birlikte insanlar onbinlerce yer altı su kuyusu açarken, halkımız yer altı suyunu aşırı tüketti ve sazlığı besleyen tüm kaynaklar kurudu. Sazlığın kurumasıyla kuşlar burayı terk ederken, sazlığı çevreleyen yeşil doğa zamanla kurumuş, endemik bitkilerde yok olmuştur."
- Tuz Gölü'nün kaderi bu sazlıkla bir
Eşmekaya Sazlığı'nın kurtarılmasının Tuz Gölü için de hayati önem taşıdığını anlatan Toprak, "Eşmekaya Sazlığı, Tuz Gölü'nü besleyen en önemli kaynaklardan biriydi. Sazlık bilimsel çalışmalar ve farklı kaynakların buraya yönlendirilmesiyle yeniden eski haline gelirse Tuz Gölü'nün kurumasının da önüne geçilmiş olacaktır" diye konuştu.

Ali Rıza Toprak, Eşmekaya Sazlığı'nın ekolojik olarak tamamen yok olmadan yetkililerin de bu konuda bilimsel çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Topluluk, sazlığın kurtarılması için temsili olarak bir testi suyu kurumuş sazlık içine döktü. Eşmekaya Belediyesine ait itfaiye aracı da alana su sıktı.
Kaynak: AA