Don, Kirazda Rekolteyi Düşürdü

Yıllık 10 bin ton kiraz üretimi ile Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Uluborlu'da mart ayının sonlarında yaşanan don nedeniyle kiraz üretimi azaldı.

Uluborlu Belediye Başkanı ve Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ünverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayının sonlarında yaşanan dondan, Türkiye'nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini karşılayan Isparta'nın da etkilendiğini belirtti.


Ünverdi, kiraz ağaçlarının çiçekleme dönemi öncesinde yaşanan don nedeniyle çiçek gözeneklerini etkilediğini, açanların büyük çoğunluğunun da meyvesiz olduğunun tespit edildiğini söyledi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince kiraz bahçelerinde zarar tespit çalışmaları yapıldığını anlatan Ünverdi, "Tarım teşkilatlarımızın tuttuğu raporlarda kiraz ağaçlarında yüzde 80-90 zarar belirlendi" dedi.

Donun kirazın çiçeklenme dönemi öncesinde yaşanması nedeniyle tarım sigortalarının zararı karşılamadığını ifade eden Ünverdi, dondan zarar gören üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına afet bildiriminde bulunduğunu bildirdi.
- Üretilen kiraz, ihracata gidecek
Ünverdi, Uluborlu'da üretilen kirazın tamamına yakınının kamuoyunda "Napolyon" adıyla nitelendirilen, Türkiye'nin ihraç ürünlerinden "0900 Ziraat" cinsi kiraz olduğunu, büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya ile Türk Cumhuriyetlerine ihraç edildiğini kaydetti.

Geçen yıla göre rekoltede düşüş yaşandığını vurgulayan Ünverdi, şöyle konuştu:
"Geçen yılki ürünü yakalayamayız ama ihracat anlamında bir şey olmaz. Türkiye'nin genelinde böyle bir zarar görünüyorsa kirazda ürün az olur ama yine talep olur. Piyasa olarak ürünün daha değerli olacağı beklentisi var."
Ünverdi, ilçedeki ürünlerin tamamına yakınının sertifikalı iyi tarım uygulaması ve gıda güvenliği kurallarına uygun yetiştirildiğini söyledi.

Uluborlu'da yetişen kirazın 40 yıldır AB ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Ünverdi, "Son zamanlarda özellikle Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat arttı. Son 2-3 yılın verilerine baktığımızda yüzde 50-55 Rusya bölgesine ihracat gerçekleşmiş, kalan ürünün tamamı da AB ülkelerine gönderiliyor" dedi.

Ünverdi, hasat mevsiminde Uluborlu'da borsa kurulacağını, geçen yıl 4-5 liraya üreticiden alınan kirazın fiyatının arz-talep durumuna göre belirleneceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA