Adana’da Nükleer Karşıtı Eylem

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ukrayna'da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin 28. yıl dönümü nedeniyle Adana’da eylem yaptı.

Adana’da Nükleer Karşıtı Eylem

Atatürk Caddesi Abidin Dino Parkı’nda toplanan Nükleer Karşıtı Platform üyeler “Nükleer Santral İstemiyoruz” ve “Başka Bir Dünya Başka Bir Enerji Mümkün. Nükleer Santrale hayır” pankartları açtı. Adana Nükleer Santral Karşıtı Platform adına açıklama, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz tarafından okundu. Karagöz, nükleer santral konusunun çoktandır bir enerji sorunu olmaktan çıkıp demokrasi mücadelesinin önemli bir parçası haline geldiğine dikkat çekerek, “Konu artık sadece enerji uzmanlarının, bilim insanlarının konusu olmaktan çıktı ve bütün dünya halklarının konuştuğu, dahası korktuğu, olmasın dediği bir konu haline geldi” dedi.

Avrupa ülkelerindeki nükleer karşıtı eylemleri örnek gösteren Karagöz, Gerek İçel-Akkuyu, gerekse Sinop'ta nükleer santral kuracak olan Rus ve Japon firmalar Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin sorumlusu olan firmalardır. Burada hem yapanlar, hem de yaptıranlar açısından açık bir yüzsüzlük ve utanmazlık vardır.Yaşananlar nükleer santral inadının sadece bilime ve gerçeklere değil, aynı zamanda demokrasiye de aykırı olduğunu ortaya koyuyor. İktidar zehirlenmesi içinde olanlara bunu anlatmayı görev biliyoruz" diye konuştu.

Birçok ülkenin nükleerden vazgeçip, nasıl kurtulacaklarını hesapladığını ifade eden Karagöz, Akkuyu'ya yapılacak olan nükleer santrali yaptırmayacaklarını belirterek "AKP Hükümeti'nin nükleer santral konusunda inatla sürdürdüğü bu gözü kara, tehlikeli, hukuksuz ve ülkemizin geleceği ile kumar oynayan tutumu sonuç vermeyecektir. Bugün 26 Nisan 1986'da yaşanmış, geçmiş bir acıyı anmıyoruz; hala süren ve daha nesillerce sürecek bir felakete ve hala değişmeyen bir zihniyete isyanımızı seslendiriyoruz. Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tüm canlıları, yüzyıllar boyunca radyasyonla zehirlemeye devam edecek olan Çernobil katliamının 28. yılında nükleere karşı; yaşamımızı, kültürümüzü yok eden sözümona 'proje'lere karşı; yağma, talan, rant ve sömürüye karşı doğayı ve yaşamı savunmak için herkesi birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Abidin Dino Parkı’ndaki Nükleer Karşıtı Eyleme, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, HDP Seyhan Belediye Meclisi Üyesi Leyla Uyar, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, NKP Üyeleri ile vatandaşlar destek verdi. Protestocular, “Nükleere İnat, Yaşasın Hayat!” sloganları da attı. Bu arada,Adana Umut Sahnesi’den Şahin Kelleci bir nükleer santral sahibini canlandıran bir skeç sahneledi ve katılanların büyük beğenisini topladı.
Kaynak: İHA