'Onlar Olmasaydı Ben Yaşayamazdım'

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde bir mağarada mahsur kalan ve yaklaşık 83 saat sonra bulunduğu yerden kurtarılan Ramazan Yörük (40), hastanede tedavisinin tamamlanmasının ardından evinde, yaşadığı o anları kameralara anlattı.

Eskişehir'de 13 Nisan'da girdiği mağarada kaybolan ve bir gün sonra haber verilmesi üzerine ekiplerin kurtarma çalışmalarını başlamasının ardından 17 Nisan'da kazazede Yörük, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki tedavinin tamamlanmasının ardından dün taburcu edildi.
Yörük, evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, mağaradayken kurtarma ekiplerinin kendisi için çok çaba harcadığını dile getirdi.
"Beni uyutmamak için sürekli havadan, sudan konuşturdular, kabak yemeğinden bile bahsettik. Sürekli su içirdiler, saat başı şekerimi ve nabzımı kontrol ettiler. Duruma göre serumlarımı değiştirdiler" diyen Yörük, şöyle konuştu:
"Bana, senin için dışarıda bir çok insan çalışıyor diyerek sürekli moral verdiler. Onlar olmasaydı ben yaşayamazdım, hepsi bana hakkını helal etsinler, kalkar kalkmaz hepsini tek ek bulup teşekkür edeceğim.
Beni telsizden eşimle görüştürdüler. Ben konuşunca herkes şok oldu. Benim bu kadar rahat konuşmamı beklemiyordu kimse. Bitkin, baygın ve hayattan vazgeçmiş konuşmamı bekliyorlardı ama kurtarma ekipleri sayesinde hayattan kopmadım."
Kendisinin mahsur kaldığı yerde hiç korku yaşamadığını dile getiren Yörük, şöyle devam etti:
"Kendi kendime 'ben buradan çıkacağım' dedim. Hep bunu düşündüm. Birde kurtarma ekiplerini görünce iyice rahatladım, kendimi bırakmadım. Onlardan aldığım destek sayesinde şu anda evimdeyim çok şükür. Tüm kurtarma ekiplerine tek tek teşekkür ediyorum. Ayağa kalkınca hepsini ziyaret edeceğim. Beni orada yalnız bırakmadılar. İçerideyken hep ailemi düşündüm. Benim için bundan sonra tek önemli şey ailem."

-Kurtarma ekibinden ziyaret

Bu sırada kurtarma çalışmalarına katılan, NAK Arama Kurtarma Eskişehir Birimi, Yörük'ü evinde ziyaret etti.
NAK Eskişehir Birimi Başkanı Ömer Canayakın, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yörük'ün kurtarılması için gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
"Biz ihbarı alır almaz mağara girişine gittik. 'İçeride gerçekten birisi var mı, tünelde gaz var mı? diye biraz tereddüt ederek yaklaştık. Fakat Mağaracılık Federasyonu, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden (UMKE) gelen arkadaşlarla birlikte mağaraya girmeye karar verdik. Mağara girişi çok dar olduğu için Mağaracılık Federasyonu'ndan çok zayıf bir arkadaş, içeriye girebildi ve kazazedenin durumunun kötü olduğunu söyledi.

Bizde kurtarmayı bir an önce başlatmayı hedefledik ama tünel girişinin dar olması nedeniyle bunu yapamadık. Tüm ekipler çalışma yaparak dar olan yerleri genişleterek başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum."
Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hastanedeki tedavi süreci ve sonrası hakkında bilgi almak ve kendisine "geçmiş olsun" dileklerini iletmek için Yörük'ü evinde ziyaret etmek istediklerini ifade eden Canayakın, "Tüm ekibimiz adına geçmiş olsun dileklerimizi ilettim. Sağlık durumunun iyi olduğunu gördük ve mutlu olduk ve çok gururlandık" diye konuştu.

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinin Alpagut Mahallesi Kazankaya mevkisindeki Yarasaini Mağarası'na 13 Nisan'da giren ve burada mahsur kalan Ramazan Yörük, kurtarma ekiplerinin 83 saat süren çalışmaları sonucu bulunduğu yerden çıkarılmasının ardından 1. Hava Kuvvet Komutanlığına ait bir helikopterle getirildiği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, 17 Nisan'da tedavi altına alınmıştı.
Kaynak: AA