Bü, Yozgat'ta Bir İlki Daha Gerçekleştirdi

Bozok Üniversitesi (BÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi, bölgenin güçlü ve hizmet kalitesi yüksek hastanesi olma yolunda önemli çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Yozgat'ta ilk defa kornea nakli ameliyatı, BÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde gerçekleştirildi.

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görme yetisi yeterli seviyede olmayan ve Keratokonus tanısı konulan hastaya, kornea (gözün saydam tabakası) nakli yapıldı.
Türkiye'de çok az sayıda merkezde yapılan ve Yozgat'ta ilk olma özelliği taşıyan kornea nakli ameliyatı, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Gürdal ve uzman ekibi tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Gürdal, kornea naklinin halk arasında bilinen tabiri ile tamamen göz nakli olmadığının saydam kornea tabakası nakli olduğunu söyledi.

Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürdal şöyle konuştu:
"Göz nakli diye bir işlem yoktur. Göz küresinin yerinden alınarak yerine sağlam bir göz küresi nakledilmesi mümkün değildir. Kornea nakli yapılacak hastanın, kornea dışındaki diğer göz bölümleri, özellikle retina tabakası ve optik siniri (göz siniri) sağlam olmalı, gözün bütünlüğü bozulmamış olmalıdır. Eğer arkadaki damar tabakası, sinir tabakası bozulmuş ise yapılacak kornea naklinin hiçbir yararı yoktur. Kornea nakli sonrası kişinin tekrar görmesini kazanması için mutlaka gözün arkasındaki diğer yapıların (damar ve sinir tabakasının) sağlıklı olması gerekmektedir."
Yozgat'ta ve Üniversite Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bir ilk olma özelliği taşıyan operasyonun sonucunda hastanın görme oranında ciddi bir artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Gürdal, bu tip tanı ve teşhisi konulan hastaların cerrahi müdahalelerini, Yozgat Bozok Üniversitesihastanesi bünyesinde tedavi edilebileceğinin altını çizdi.
Kaynak: AA