Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın Açıklamalarına Tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın, "siyasi parti lideri edasıyla konuştuğunu" belirterek, "Siz evinize birilerini davet ediyorsunuz, sonra onlara olmadık ifadelerle hitap ediyorsunuz. Bu, Türk toplumunun değer yargılarıyla da bağdaşmaz. AYM'nin yüksekliği ile de mehabeti ile de nezaketi ile de bağdaşmaş" dedi.

Bozdağ, Kılıç'ın açıklamalarını değerlendirdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "AYM Başkanı Kılıç'ı istifaya davet ediyor musunuz?" sorusuna, "Benim böyle bir çağrım yok. Kendi takdiridir. Emekliliğine 10 ay gibi bir zaman var bildiğim kadarıyla" karşılığını veren Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili bir değişiklik düşünülüp düşünülmediği sorusuna, şu anda böyle bir düşünceleri olmadığını söyledi.

Açıklamayı neden Meclis'te yapmayı tercih ettiği sorusuna karşılık Bozdağ, "Yapılan açıklama; hem yargıya hem yürütmeye hem yasamaya karşı büyük eleştiriler içeriyor. Esasında Meclis'i yok sayan, yargıyı yok sayan, yürütmeyi yok sayan, bunların üstünde Anayasa Mahkemesi'ni sadece hak ve adalet dağıtan, sorun çözen bir mercii olarak takdim eden bir anlayışa en doğru cevabı, milletin iradesinin tecelli ettiği Meclis'ten vermek olduğuna inandığım için burada açıklama yapmayı uygun gördüm" diye konuştu.

Bozdağ, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişare ederek mi açıklamayı yaptınız?" sorusuna, "Bunlar benim düşüncelerim, benim açıklamalarım. Sayın Başbakanımızın değerlendirmeleri olursa onu hep birlikte göreceğiz. Açıklamayı Adalet Bakanı sıfatı ile yapıyorum" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin "Başbakan ayrıldıktan sonra Haşim Kılıç, 'kimse bu sözlerimin altında bir şey aramasın' demesini nasıl değerlendirmek lazım?" sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Sayın Kılıç, bir siyasi aktör gibi konuştu.

Gündemde olan bütün siyasal konulara bir hukuk adamı kimliği ile değil, adeta bir siyasetçi kimliği ile her ayrıntıda polemiğe girdi, her ayrıntıya ilişkin cevaplar verdi. AYM Başkanı'na Türkiye'nin siyasal gündemine ilişkin değerlendirmeler yapmak, siyasetçilerin yaptığı açıklamalara, muhalefet partisi edasıyla cevap yetiştirmek yakışmaz. Doğru da olmamıştır, uygun da düşmemiştir. Ayrıca davet ettiği insanları Mahkeme Başkanı kendi belirler. Yasada da düzenlemeleri var, çağırıyor, davet ettiği kişilerle ilgili konuşabileceği her hususu uygun mekanlarda pekala konuşulabilir. Siz evinize birilerini davet ediyorsunuz, sonra onlara olmadık ifadelerle hitap ediyorsunuz. Bu, Türk toplumunun değer yargılarıyla da bağdaşmaz. AYM'nin yüksekliği ile de mehabeti ile de nezaketi ile de bağdaşmaz."
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Kimse oraya tokat yemek için gitmedi" sözlerini hatırlatarak, "Açıklamalar Hükümet'e yönelik bir tokat mıydı?" sorusuna Bozdağ, Çiçek'in açıklamasına bir şey demesinin doğru olmayacağını söyledi.

Bozdağ, "Ama ben şunu söylüyorum; siz evinize davet ettiğiniz misafirlerinize bir saygıyla, hitapla mükellefsiniz. Onlara o evin gereklerine uygun davranmakla da mükellefsiniz. Ben bugüne kadar AYM başkanlarının açıklamalarını dinledim. Geçmişte de pek çok AYM Başkanı değerlendirmeler yaptılar. Bizim katılmadığımız çok açıklamalar yaptılar ama hiç kimse nezaketini bu düzeye düşürmemiştir" dedi.


-"Sayın Kılıç, emekliliğine yakın bir süre kaldığı için herhalde yeni arayışlar içerisinde"

Bozdağ, "Milli-gayrimilli tartışmaları var. Ona da yanıt verdi ve bunların sığ düşünceler olduğunu söyledi.

Siz hala bu açıklamanızın arkasında mısınız?" sorusuna, Kılıç'ın değerlendirmelerine ilişkin açıklama yaptığını, kendisinin "hukuki değerlendirme yapmadığını, siyasi bir aktör gibi siyasi değerlendirme yaptığını, siyasal polemiklere girdiğini, birtakım imalarda, açık ithamlarda bulunduğunu" söyledi.

Bozdağ, "AYM Başkanı'na böylesi bir üslupla konuşmak yakışmamıştır, uygun da düşmemiştir. Öyle zannediyorum ki Sayın Kılıç, emekliliğine yakın bir süre kaldığı için herhalde yeni arayışlar içerisinde. Umarız kendisi yeni arayışlarını bulabilir. Muhalefet boşluğu var şu anda. Muhalefetin yetki ve görevlerini Sayın Kılıç şu anda üzerine almış durumda. CHP, diğer partiler ne der; onlara sormanız lazım. Biz iktidarız" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Köşk de buna dahil mi?" sorusuna Bozdağ, "Ben muhalefetle ilgili söyledim, başka yere laflarımı çekmeyin" karşılığını verdi.
Bozdağ, "Kılıç kendisi hakkında yapılan eleştirileri itibarsızlaştırma kampanyası olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı adaylarının da bunlardan biri olduğunu söyledi" denilmesi üzerine, şöyle konuştu:
"Anayasa Mahkemesi'nin görevleri, Anayasaya göre, kanunların, KHK'lerin, TBMM İçtüzüğü'nün şekil ve esas bakımından anayasaya uygunluğunu denetlemek ve bireysel başvuruları karara bağlamaktır. Siyasi açıklamalar yapmak, siyasi polemiklere girmek, 'Türkiye'nin yasama organı şu konuyu çözemedi, ben çözdüm' demek, 'yargı tutuklama konularında kararlar vermedi ben verdim' demek, 'ben bunları yapıyorum' demek gibi görevi, bir yetkisi yoktur. 'Yasama işini yapamıyor biz yapıyoruz. Yargı işini yapamıyor biz yapıyoruz. Yürütme işini yapamıyor, bütün işleri biz çözüyoruz' şeklinde bir değerlendirme yapma yetkisi vermiyor.
Mahkeme başkanları ve hakimler, bu tür polemiklerle gündeme gelmemelidir. Kararları ile konuşmalıdır. Kararlarına insanlar katılır, katılmaz. Katılmak zorunda da değil. Ben kararı eleştirebilirim, yanlış bulabilirim, eksik bulabilirim. Bu benim en doğal hakkımdır. Kararı verenler bundan alınganlık duymamalıdır. Eleştirileri dikkate almalı, 'acaba doğru mu, biz bir eksiklik yaptık mı' diye incelemeli, bir dahaki kararlarında eğer eksiklik varsa onu gidermeli, yanlışlık varsa onu düzeltmelidir. Her eleştiri yol gösterir. Yoksa kişilerin itibarsızlaştırılması veya kişilerin şahsiyetinin rencide edilmesi maksadıyla eleştiriler yapılmaz. Biz bugüne kadar bu maksatla hiçbir eleştiri yapmadık, bundan sonra da yapmayız. Biz sadece kararları eleştiriyoruz.
Bireysel başvuru ile ilgili çok açık... Anayasa, 'olağan kanun yolları tüketilmeden bireysel başvuru yapılamaz' diyor. Bu kadar açık hüküm var. AİHM' verdiği kararlardaki istisnai hükümler, Twitter kararı yan yana dahi getirilemez. Mahkeme, Anayasa'ya uymak ve onu uygulamak zorundadır. Anayasa'nın vermediği bir yetkiyi, kararıyla kendisi ihdas edemez. Bu, yasama yetkisinin gasbı olur."
Bozdağ, Kılıç'ın "paralel yargı" ile ilgili sözlerinin sorulması üzerine, "Sayın Kılıç'ın her şeyine cevap yetiştirmek öyle şey değil. Sayın Kılıç, siyasi parti lideri edasıyla konuşmuştur. AYM Başkanı sıfatını taşıması, konuşmasının bu niteliğini değiştirmez. O yüzden siyasi değerlendirmelerdir. Sayın Kılıç bu konuda değerlendirme yapacağına, bu konuda değerlendirme yapacaklar zaten yapar değerlendirmelerini. AYM Başkanı, mahkemedeki çalışanlarla ilgili değerlendirmeyi yapsa, oradaki tasarrufları yapmış olsa kendisi için daha doğru olur. Ama yürütmeye, yasamaya, yargıya dair, onların yetkisinden ve uhdesinde olan konulara ilişkin müdahale sayılacak değerlendirmelerini doğru görmüyorum" dedi.

Kılıç'ın muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı öngörüsü olup olmadığı sorusuna Bozdağ, yasalarda belirtilen şartları taşıyan her Türk vatandaşının, böyle bir hakkı olduğunu söyledi.

(Bitti)

Kaynak: AA