Somalili Uzman Doktorlar Yetişiyor

Yeryüzü Doktorları'nın girişimiyle yetiştirilen Somalili doktorlar uzmanlık alanlarındaki eğitimlerinin ikinci yıllarını tamamladı.

Yeryüzü Doktorları'ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bezmialem Üniversitesi ve Benadir Üniversitesi ortaklığı ile Somali'de ilk kez 2013'te başlatılan Tıpta Uzmanlık Eğitiminin ikinci yılına girdiği belirtildi.
Açıklamada, 1990'larda başlayan iç savaş nedeniyle başta sağlık ve eğitim olmak üzere tüm sistemleri yıkılan Somali'nin, gönüllülerin destekleriyle baştan inşa edildiği ifade edilerek, "Savaşlar dolayısıyla ülkede hiç uzman doktor kalmamışken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da desteğiyle Somali'de başlatılan 'Tıpta Uzmanlık Eğitimi Projesi' kapsamında 10 doktor, genel cerrahi ve acil durum-travma cerrahisi alanında aldıkları eğitimlerde ikinci yıla girmenin heyecanını yaşıyor. Gönüllü hekimler ile defalarca ülkeye giden ve sonrasında Somali'nin en modern hastanelerinden biri olan Yeryüzü Doktorları Şifa Hastanesi'ni Mogadişu'ya kazandıran Yeryüzü Doktorları, bölgede kalıcı sağlık çözümleri için çalışmalarını yoğunlaştırdı" ifadeleri kullanıldı.
Somali'de uzmanlık eğitimi sisteminin başlaması için Türkiye'deki pek çok eğitim kurumu ve hastane ile görüşüldüğü aktarılan açıklamada, Yeryüzü Doktorları'nın son olarak, Koşuyolu ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'yle protokoller imzaladığı bildirildi.

Böylece Somali'de uzman doktor eğitimi için tüm adımların tamamlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Geçtiğimiz yıl ülkede ilk kez yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı sonunda başarılı olan 10 doktorun aldığı tıpta uzmanlık eğitimi 5 yıl sürecek. Eğitimini sürdürenlerden biri kadın. Somali'nin ilk kadın cerrahı Yeryüzü Doktorları'nın girişimiyle tıp tarihine ismini yazdırmış olacak. Bağışçıların destekleriyle eğitimlerini ülkelerinde sürdüren adaylar, mezun olduklarında Somali'nin ilk uzman doktorları olarak hizmet vermeye başlayacaklar."

Kaynak: AA