Filistin-türkiye Ekonomik İlişkileri

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, "Türkiye, Filistin halkına tüm alanlarda desteğini sürdürecek. Gazze'ye yönelik ablukanın son bulacağına, ardından Filistin ekonomisinin iyileşeceğine inacımız tam" dedi.

Gazze'deki Filistinli iş adamlarıyla bir araya gelen Sarnıç, ülkesinin, Filistin halkına tüm alanlarda destek vermeyi sürdüreceğini belirterek, "Türkiye Filistin halkına tüm alanlarda desteğini sürdürecek. Gazze büyük bir ticaret hacmine sahip. İsrail ambargosu nedeniyle ekonomik alanda yaşanan zorluklara rağmen bu güçlü enerji harekete geçirilmeli. Gazze'deki mevcut ablukanın son bulacağına, ardından Filistin ekonomisinin iyileşeceğine inacımız tam" diye konuştu.

Sarnıç, Gazze şeridi başta olmak üzere Türkiye ile Filistin arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesi konusunda çaba harcayacaklarını da sözlerine ekledi.
Türkiye'nin Kudüs Ticaret Ataşesi Adnan Hüsrevoğlu da Türkiye ile Gazze arasında yıllık ticaret hacminin 250 milyon doları bulduğunu belirterek, "Filistin'in kalbimizde özel bir yeri var. Türk ve Filistinli iş adamlarının ticari iş birliğinin kolaylaştırılması yönünde sorumluluk taşımaktayız. Gazze'nin tüketici bölge durumundan ihracat eden bölge konumuna geçmesini temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.
Gazze'deki Filistin hükümeti Ticaret Odası yetkilisi Bedr et-Türkmani ise Türkiye'nin, Gazze'de birçok yardım projesine imza attığına dikkati çekerek, "Gazze'ye uygulanan ambargo nedeniyle ticari faaliyetler zayıfladı. Bu da bölgede işsizlik gibi toplumsal sorunlara yol açıyor. Filistinli iş adamları ve tüccarların ticari hayatı yeniden canlandırmak için Türk meslektaşlarından başka kimsesi yok" dedi.

Kaynak: AA