'Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi'Nin Kurulması

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, tekstil sektörünün dünyada önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, bu dönüşümün kilit noktasını teknik tekstillerin oluşturduğunu söyledi.

Ünlütürk, düzenlediği basın toplantısında, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ortaklığında yürütülen "Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin kurulumuna yönelik bilgi verdi. Tekstil sektörünün önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğine işaret eden Ünlütürk, dönüşümün kilit noktasını teknik tekstillerin oluşturduğunu kaydetti.

Kar marjı ve pazar payı her geçen gün artan teknik tekstil ürünlerinin üretimini artırmak için geçen yıl İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) finansal desteğiyle bir fizibilite çalışması yaptıklarını hatırlatan Ünlütürk, merkezin sektöre ihtiyaç duyulan bilgi ve teknolojiyi sunacağını kaydetti.

DEÜ bünyesinde kuracakları merkezin 5 milyon lira olan maliyetinin yüzde 75'inin İZKA tarafından karşılanacağını dile getiren Ünlütürk, teknik tekstil ve tıbbi koruma alanlarında çalışmaların yapılacağını söyledi.

Kuracakları merkezin sektöre büyük katkı sağlayacağını anlatan Ünlütürk, "Tekstil sektörü dünyada önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Dönüşümün kilit noktasını teknik tekstiller oluşturuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi ile kuracağımız merkez ile teknik tekstil alanında sanayinin ihtiyaç duyduğu proje çalışmalarını hayata geçirmeyi, teknik tekstillerin üretimi için firmaların dönüşüm sürecinde destek sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Tekstil sektörünün dünyada son yıllarda izlediği seyre bakıldığında teknik tekstillere doğru bir dönüşüm sürecinin yaşandığına dikkati çeken Ünlütürk, teknik tekstillerin dünya tekstil ve hazır giyim üretimindeki payının yüzde 25 olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bu pazardan aldığı payın 2 milyar dolar civarında olduğunu belirten Ünlütürk, şunları söyledi:
"Teknik tekstilin kullanım alanı dünyada çok hızlı büyüyor. Türkiye olarak bu dönüşümü gerçekleştirmemiz çok önemli. Bir arabada 40-45 kilogram teknik tekstil ürünü bulunuyor. En büyük kullanım alanı ambalaj ve endüstriyel tekstillerde bulunuyor. Türkiye 1 kilogram ürünü ortalama 1,5 dolardan ihraç ediyor. Konfeksiyon ürünlerinin ihracatı 20-25 dolar seviyesinde. Teknik tekstil ürünlerine geldiğimizde kilogramı 30-50 dolar arasında değişiyor. Tekstil olarak sattığınız da kilogramı 30 dolar, konfeksiyona dönüşünce 50 dolara çıkıyor."
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören ise üniversite olarak büyük önem verdikleri bir proje olduğunu söyledi.

Üniversitelerin bugüne kadar istediği oranda sanayi sektörünü destekleyemediğini anlatan Özgören, "Bu proje üniversitenin sanayiye katkısı açısından da büyük önem taşıyor. Çevredeki bütün illerin ulaşabileceği lojistik bir noktada bu merkezi kuracağız. Akademik zenginlikleri sanayinin hizmetine sunmak istiyoruz. Türkiye şu anda doğru zamanda doğru dönüşümü yaparak atılım yapmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: AA