Nijerya'da Şiddet

Nijerya'nın Borno eyaletinde Boko Haram militanı olduğu sanılan kişilerce sabah saatlerinde bir köye düzenlenen saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirine açıklamada bulunan İbrahim Gwoza adlı görgü tanığı, Borno eyaletindeki Gwoza bölgesine bağlı Wala köyünü yerel saatle 06.30'da işgal eden Boko Haram militanlarının 18 sivili öldürdükten sonra köydeki evleri ateşe verdiğini söyledi.

Bir güvenlik yetkilisi de Boko Haram militanlarının dün akşam saatlerinde de Sabon-Kasuwa bölgesinde benzer bir saldırı düzenlediğini belirtti.

Yetkili, bölge yöneticisi ve bir erkeğin öldürüldüğü saldırıda militanların köydeki bir araziyi tahrip ettiğini kaydetti.

Öte yandan Taraba eyaletindeki Wukari köyünde, Fulani kabilesine mensup çobanlarla bölgenin yerlisi olan Jukun kabilesi üyeleri arasında dün akşam başlayan ve bugün sabaha kadar süren çatışmalarda da 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Nyajon James adlı köy sakini olayların ,Jukun kabilesi üyelerinin, Fulani çobanlarınca düzenlendiği sanılan bir saldırıya misillemede bulunması üzerine başladığını söyledi.

James, olaylar sırasında köydeki pek çok evin tahrip edildiğini belirtti.

Kanlı çatışmaların meydana geldiği köyde olayın ardından 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
-Olaylar üzerine olağanüstü güvenlik toplantısı düzenlendi
Nijerya'nın Borno ve Taraba eyaletlerinde iki gün içinde 35 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, olağanüstü güvenlik toplantısı düzenledi.

Nijerya Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Reuben Abati, Jonathan'ın, son meydana gelen olaylar üzerine Ulusal Güvenlik Kurulu (UGK) üyelerini olağanüstü toplantıya çağırdığını belirtti.

Abati, cumhurbaşkanı yardımcısı savunma bakanı, ulusal güvenlik danışmanı, genelkurmay başkanı, 3 askeri servis başkanı, gizli polis teşkilatı başkanı, Ulusal İstihbarat Ajansı başkanı ve polis başmüfettişinden oluşan UGK üyeleriyle Jonathan arasında yapılan toplantının ardından, valilerin de katılımıyla ülkedeki güvenlikle ilgili gelişmelerin değerlendirileceği genişletilmiş bir güvenlik toplantısı yapılacağını duyurdu.
Kaynak: AA