Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan Açıklaması

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, her yıl yaklaşık 2 Milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ağırlayan Kapadokya bölgesinin turizm potansiyelinin hak ettiği yerde olmadığını ifade etti Vali Ceylan, bölgeye gelen turist sayısını ve turizm gelirlerini arttırmak için kamu ve özel sektörün el birliği ile daha fazla gayret göstermesi gerektiğini vurguladı.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan Açıklaması

Vali Ceylan, peribacaları, kayadan oyma kiliseleri ve tarihi mekanlarıyla Türkiye’nin kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için alt yapı ve tanıtım faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde sürdürüleceğini söyledi.

Bunun için turizm sektörü temsilcilerinin, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının ortak çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden Vali Ceylan: “Kapadokya bölgesi; Nevşehir, Ürgüp, Göreme ve Hacıbektaş'ıyla gerçekten turizm açısından ülkemizin en önemli destinasyonlarından birisi. Burada hem kültür hem tarih hem termal turizm hem de inanç turizmi var. Türkiye turizmi açısından çok önemli bir bölge ve bu değerinin daha da artırılması gerek. Bölgemizin turizm potansiyelini arttırmak için hem bizim devlet olarak yapacağımız çalışmalar hem de turizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımız ve sektör temsilcilerimizin yapacağı işler var. Hep birlikte, el birliğiyle bölgemizin turizm potansiyelini daha ileriye götürmek için gayret sarf etmek zorundayız” dedi.

Dünyada en fazla turist çeken bölgeler ile Kapadokya bölgesinin kıyaslandığında buranın daha fazla turizm potansiyeline sahip olmasına karşın daha az turist çektiğini söyleyen Vali Ceylan, bölgeye gelen yabancı turist sayısının ve bu turistlerin konaklama sürelerinin arttırılması için bir takım çalışmalar yapıldığını belirtti.

Bölgedeki turizm çeşitliliğinin arttırılmasının yanında uluslar arası alanda tanıtım faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde sürdürüleceğini vurgulayan Vali Ceylan: “Şu anda bölgemiz gerçekten turizm açısından hak ettiği yerde değil. Her yıl yaklaşık 2,5 milyonun üzerinde bir turizm potansiyelimiz var ancak daha fazla turist potansiyeline sahip bir bölgeyiz. Dünyanın bir çok ülkesini geziyoruz, bir çok turizm bölgelerini görüyoruz. Bunlarla Kapadokya bölgesini kıyasladığımızda bize gelen turist sayısı, bizim turizmden aldığımız pay, bizim turizm potansiyelimiz gerçekten hak ettiği yerde değil. O nedenle başta tanıtım olmak üzere hep birlikte yapmamız gereken çok şey var. Kapadokya’nın turizm potansiyeli bu seviyelerde olmaması lazım. Biz valilik olarak çalışmalarımızı ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Tanıtım ile ilgili olarak da Kapadokya bölgesinin uluslar arası platformlarda ve uluslar arası fuarlarda en iyi şekilde tanıtılması için bakanlığımız, valiliğimiz, sektör temsilcileri ve yerel yönetimlerimiz ile çalışmalarımızı hızlandırdık. Kapadokya bölgesinde kültür turizminin yanında bir de termal otelleri ile Türkiye’de ön plana çıkan Kozaklı ilçemiz var. Şu anda 8 bini aşan yatak kapasitesi ile Kozaklı ilçemiz Türkiye’nin termal turizm merkezi olmaya aday. Burada da özel sektörün desteklenmesi için gayretlerimiz var. Bu şekilde bu ilçemizde turizmden hak ettiği payı alacaktır” diye konuştu.

Günde 3 sefer gerçekleştirilen Nevşehir-İstanbul seferlerinin yanı sıra önümüzdeki günlerde başlayacak olan Nevşehir-Antalya tarifeli uçak seferlerinin bölge turizmi için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizm Nevşehir ekonomisinin yüzde 44’ünü karşılıyor. Nevşehir ekonomisinin en önemli sektörü hizmet sektörü ve onu tarım ve sanayi izliyor. O nedenle hizmet sektöründen elde ettiğimiz geliri daha üst seviyelere çıkartmak için hem kaliteyi hem de turist sayısını arttırmak zorundayız. Bunun yanında turistlerin bölgede geceleme sürelerini de arttırmamız gerek. Turistlerin bölgede daha fazla kalması için çalışmalara hız vermemiz şart. Bunun için turistlerin buradan İstanbul ve Antalya’ya ulaşımlarında havayolu büyük önem taşıyor. İstanbul seferleri şu anda sıkıntısız devam ediyor. Kapadokya-Antalya seferleri ise kısa süre sonra başlayacak. Bu sayede deniz ile kültür turizmini birleştirme imkanına ulaşacağız. Havalimanımız da bu seferler sayesinde daha etkin bir hale gelecek. Kapadokya artık dünyanın gözbebeği. Türk turizmi için bu bölge gerçekten çok önemli”
Kaynak: İHA