Kırklareli'de 'Ak Kuyruklu Kartal' Heyecanı

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesindeki Longoz Ormanlarında kuş sayımı yapan Doğa Derneği üyeleri, nesli tükenmekte olan bir çift ak kuyruklu kartal gözlemledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırklareli Şube Müdürü Filiz İhtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa Derneği üyelerinin Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle sulak alanlarda kuş sayımı yaptığını söyledi.

Gözlem ekibinin Longoz ormanları Bulanık Dere mevkisinde de çalışma yürüttüğünü belirten İhtiyar, "At kuyruklu kartalların bir çiftinin Longoz Ormanları Bulanık Dere mevkisinde yaşadığı tespit edildi" diye konuştu.

İhtiyar, ak kuyruklu kartalların Türkiye'de sadece 3 bölgede bulunduğunu ve sayılarının 10 civarında olduğunu vurguladı.
Longoz ormanlarının kuşların önemli konaklama merkezleri arasında olduğunu dile getiren İhtiyar, ormanda ak kuyruklu kartal görülmesinin kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti.

Ak kuyruklu kartalların kanatları geniş ve paralel kenarlı, kafa ve boyun tüylerinin gri kahve, uç kısımlarının ise açık renkli olduğunu belirten İhtiyar, şunları anlattı:
"Üst tarafın diğer bölgeleri koyu gri kahverengidir. Kartalın kuyruğu kama gibidir. Temeli kahve, diğer kısmı beyazdır. Gagaları gençlerde koyu kemiksi gri, siyah ve oldukça iridir. Erişkinlerde bu renk soluk sarıdır. Bu kartallar, Avrupa'nın en iri kartalıdır ve suya bakan ormanlarda yaptığı yuvalarda kuluçkaya yatar. Deniz ve nehir kenarlarında, büyük göllerde, sıklıkla kayalık, tundralarda, orman, çöl ve dağlarda yaşar. Kayalar ve yüksek ağaçlarda yuva yapar."
İhtiyar, bölgede görülen ak kuyruklu kartalların yaşam alanlarını öğrenmek için detaylı bir araştırma yapmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA