Ato Başkanı Menevşe Açıklaması
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Türkiye’de son aylarda yaşanan ekonomik çalkantı ve döviz kurlarında yaşanan yükselmenin, göreve geldikleri günden bu yana, “olmazsa olmaz” niteliğindeki ihracat artışı için ideal bir ortam sağladığını söyledi.
Menevşe, yaptığı açıklamada, bir yandan döviz kurları beklentilerin üzerinde yükselirken, bir yandan da piyasalarda olağanüstü bir hareketlilik yaşandığını belirterek, önlerindeki verilere dikkatlice baktıklarında bu negatif tablodan fırsatlar doğurabileceklerini net bir şekilde görebildiklerini ifade etti.
Menevşe şöyle devam etti:
"Nasıl mı? Dünya konjonktürü büyüme trendinde. Çünkü dünya ekonomisi 2012 yılında 2.4, 2013 yılında 2.3 büyüdü ve 2014 yılında da 3.1 düzeyinde büyüme bekleniyor. Yani trend büyüme yönünde.
Öte yandan Avrupa Birliği de 2014 yılında son yılların en iyi büyüme rakamlarını kaydetmeyi bekliyor. Bildiğiniz üzere AB ekonomisi uzun süredir resesyondaydı. Bu yıl önemli bir büyüme bekleniyor ve bu da Türkiye için önemli bir fırsat. Türkiye’nin dış dünya ile yaptığı ticarete baktığımızda, bunun yüzde 40’ının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını görüyoruz. Bu bakımdan global ölçekteki bu seyir ihracat için bu yıl bize önemli bir fırsat yılı olduğunu söylüyor.
İhracata yönelmemiz için gerekli bir diğer neden de iç piyasalardaki dengelerin değişmesi.
1 Şubat 2014 tarihinden itibaren alışverişlerdeki taksitlere sınırlama getirildi, kredi limitleri ve süreleri, kredi kartı kullanım şartlarında hükümet önemli değişiklik ve kısıtlamalara gitti. 2014 yılı adeta bir tasarruf yılı ilan edildi. Bu sürecin iç piyasada daralmaya dönüşeceği kaçınılmaz gibi görünüyor.
Bu iki önemli gelişme neden ihracata yönelmemiz gerektiğini net şekilde ortaya koymak için yeterli. Ayrıca tüm bunların üzerine ihracat için en önemli gerekçe döviz kuru artışı. İhracat ürünlerinin değerinde TL cinsinden bir artış var, bu ihracatçı için önemli bir avantaj olduğu gibi yurtdışında da Türk malları fiyat bakımından son derece cazip. Dolar kurunun 2.20 civarında istikrar sağlayacağını tahmin ediyorum. Bunu artı değer olarak kabul edip ihracatı artırmalıyız."
Ayrıca devletin 2014 yılının bir ihracat atağı yılı olması için KDV iadeleri ve diğer desteklerin ödeme sürelerini kısaltması, Eximbank kredilerini genişletmesi ve prosedürlerini basitleştirmesi, selektif faiz iadelerini gündeme alması gibi bir takım destekler vermesini beklediklerini vurgulayan Menevşe, "Bu görüşlerimizi başta TOBB olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde ifade ediyoruz. 2014 tüm bu göstergeler dikkate alındığında bir ihracat mevsimi olarak kabul edilmelidir.
Türkiye ve Adana olarak biz bu fırsat yılından en üst düzeyde yararlanmalı ve bu gelişmeleri ihracat atağına dönüştürmeliyiz" dedi.
Bu sürecin iyi değerlendirilmesi, fırsata dönüştürülebilmesi için Adana Ticaret Odası olarak boş durmadıklarını ifade eden Menevşe, şunları kaydetti:
"Ekonomi Bakanlığı’nın 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için başlatmış olduğu Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi'nden (URGE) geçtiğimiz yıl gıda sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızı yararlandırdık. Bu yıl da mobilya ve makine sektörünün yararlanmasına yönelik hazırlamış olduğumuz proje Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edildi ve düzenlenen törenle imza altına alındı. Bu projelere katılan üyelerimize eğitimler, yurtdışı fuar ziyaretleri, ikili işbirliği görüşmeleri, teknik destek gibi ihracat için gerekli tüm destekleri sunacağız. Konfeksiyoncular ve ayakkabıcılar için de çalışmalarımız devam ediyor, onları da yakında URGE projesi kapsamına dahil edeceğiz. Bundan sonraki süreçte üretimini ihracata yönlendirmek isteyen üyelerimize her türlü destek ve danışmanlık için hazır olduğumuzu yineliyor, bu çalkantılı dönemden kentimizin ve bölgemizin karlı çıkmaması için hiçbir neden olmadığını önemle belirtmek istiyorum"