Trabzon Mesleki Eğitimde Dev İşbirliğini Sürdürüyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Trabzon’daki mesleki ve teknik eğitim okul/kurumları ile özel sektör arasında teknoloji transferi yapılmasına ait esasları düzenleyen çerçeve protokol yenilenerek süresi uzatıldı.

Trabzon Mesleki Eğitimde Dev İşbirliğini Sürdürüyor

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu arasında imzalanan protokol mesleki eğitimin kamu ve özel sektör işbirliğinde karşılıklı geliştirilmesini amaçlıyor. Törene, Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan da katıldı.

Trabzon Valiliğinde imzalanan protokol, sanayici ve iş adamları ile ortaöğretimde mesleki eğitim veren öğretmen ve öğrenciler arasında daha yakın işbirliği kurulmasını hedefliyor.

Protokolü imza töreninde açıklamada bulunan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz mesleki eğitim veren okul ve kurumlar ile özel sektör arasında bilgi, deneyim ve teknoloji transferlerinin karşılıklı geçirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Vali Öz, mesleki ve teknik eğitim meselesinin bir memleket meselesi, olduğunu ifade ederek bu kadar önemli olan bu konu üzerinde mutlaka durulması gerektiğini kaydetti.

Mesleki eğitim konusunda geçmişte maalesef ciddi bir gerileme söz konusu olduğunu dile getiren Öz, “ Bu gerilemenin telafisi için son yıllarda önemli adımlar atıldı. Yeni bina yapımları, teknolojik donanımlar, proje anlamında çalışmalar söz konusu. Umman Projelerimiz dışında mesleki ve teknik eğitim geliştirmesine yönelik projelerimiz var. Hatta bazı şehirlerde özel endüstri meslek liseleri ve meslek okulları bulunmakta. Teknik liseler açılması yönünde güzel çalışmalarımız söz konusu. Bunları geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, imza töreninde yaptığı açıklamada, mesleki eğitimin yapılabilmesi için üzerinde durulan esas noktanın, öncelikli olarak eğitimcilerin eğitimi konusu olduğuna dikkat çekti. Hacısalihoğlu, protokol ile gelişen teknolojileri önce eğitmenlere anlatmaya gayret ettiklerini, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki programların eş zamanlı olarak takip edilmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Hacısalihoğlu, “Eğitimcilerimiz bunları öğrendikten sonra ancak öğrencilere aktarmaları gerekiyor. Çünkü günümüzde ileri teknolojili makine ve ekipmanlar çok fazla. Gelişen teknolojiyi öncelikle öğretmenler öğrenmeli ki öğrencilere de aktarsınlar” şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu protokolün aynı zamanda, gençlerin mesleki teknik eğitime yönelmeleri konusunda bir tanıtım programı olduğunu ifade etti.

Meslekleri tanıtmak açısından çalışmalar yapmak ve paralelinde de özellikle öğrencilerin öğretmenleri ile birlikte sanayi ile iç içe kaynaşmalarını sağlamaya katkı vereceğini söyledi.

Öğrencilerin geleceğe dönük kolay meslek sahibi olmalarına katkı verildiğini belirterek, “ Bu doğrultuda çalışmalarımız geçen yıldan beri devam ediyor. Oldukça önemli bir program. Türkiye’de bir İzmir ilimizde bir de Trabzon’da mevcut” diye konuştu.

Kaynak: İHA