Vali Çiftçi’den İnovasyon Dersi

Ünye İlim Yayma Cemiyeti tarafından her hafta düzenlenen eğitim faaliyetinin bu haftaki konuğu Ordu Valisi Kenan Çiftçi oldu.

Vali Çiftçi’den İnovasyon Dersi

Katılımcılara inovasyon konusuna bilgiler aktaran Vali Çiftçi, tarihten örnekler vererek gelişmenin ve yenilenmenin önemine vurgu yaptı.
Ünye İlim Yayma Cemiyeti’nde yapılan programa Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye İlim ve Kültür yayma Cemiyeti Başkanı Kenan Cebeci, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programda açılış konuşması yapan İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Kenan Cebeci, yaptıkları hizmetlere ilişkin bilgiler verdi.

İnovasyon konulu programda bilgiler veren Ordu Valisi Kenan Çiftçi ise konuyu tarihten örneklerle anlatarak gelişmenin ve yenilenmenin önemine vurgu yaptı. Çiftçi konuşmasında, “İnovasyon dediğimiz şey aslında teceddüt yani yenilenme, kendini yenileme, kendini geliştirme. İnovasyonu şahsımızda, işimizde nasıl yapacağız? İletişimimizde, araçlarımızda nasıl yapacağız, dünyada nasıl oluyor? İlimde bir kural vardır, araştıracaksın ne olduğunu öğreneceksin kendini geliştireceksin ona yöntemler geliştireceksin iletişim kuracaksın ve geri dönüp bakacaksın ne oluyor ne bitiyor diye. Bunu mehter takımına benzetebiliriz. Bildiğiniz gibi mehter takımı 2 ileri gider bir de geriye dönüp bakar. Yani ilmin temeli araştırma anlama, anladıktan sonra insanların faydasına olan iş ve işlemleri geliştirebilmektir. Kendi tarihimize baktığımızda bunu Yavuz Sultan Selim’de görüyoruz. Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethi vardır. Mısırı fethinde birçok özellikler birçok farklılıklar var ama bu farklılıklardan en önemlisi ilk olarak toplarının taşınabilir olması, ikincisi ise yivli olmalı. Bakın farklı bir ürün. O dönemde toplar yivli değil ve sabit. Mısır’daki komutan topları kazık gibi çakıyor kaleye. Onun düşüncesine göre karşıdan gelecekler bende buradan top atacağım ve adamları yeneceğim diye hesap ediyor. Yavuz Sultan Selim dönüyor kalenin arkasına, yivli topları da hem uzun namlulu ve atıyor topları. Akabinde de arkadan dolandığı için Mısır’ı fethediyor. Bakın bir gelişme var burada. Bakın bir ürün toplumu değiştiriyor, hayatı değiştiriyor ve insanı değiştiriyor. Tabi bunu sürekli olarak üstüne bina etmeniz gerekiyor. 1700’lü yıllarda Avrupa’da endüstri devrimi var. Yani tekstil çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Aynı dönemde de Osmanlı dünyayı titreten bir durumda ama ne diyor Osmanlı, ‘tiyatro oynatılacak film oynatılacak onu başına yıkarım’ diyor ve bu kadar güçlü. Ancak aynı dönemde teknolojiyi takip edemiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA