Esnaf Kredileri 150 Bintl’ye Çıktı

Esnaf Kefalet Kooperatifi Danışmanı ve İstihbarat görevlisi Mehmet Sabahattin Ekmekpişiren, esnaf ve sanatkarlara kooperatif ihtiyaç kredilerinin 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıktığını söyledi.

Esnaf Kredileri 150 Bintl’ye Çıktı

Ekmekpirişen, esnafın bu krediyle kendi iş yerinin sahibi olabileceğini, işyerlerini canlandırabileceğini boşalan raflarını doldurup işlerini geliştirebileceğini belirterek, “Hatta yanında çalıştıracak işçilerle de hükümete istihdam bile sağlayacaklar. Kredi için de aracıya tefeciye muhtaç olmayacaklar. Esnafımızın tek yapacakları kooperatife gelip kredi için başvuracaklar ve kooperatifçe kendilerinden istenilen evrakları getirecekler. Çünkü Kooperatif verdiği kredilerin geriye dönüşünü sağlamak amacıyla mutlaka güvence olarak gayrimenkul alır. Esnaf ve sanatkarları kalkındırmak, kollamak ve daima esnafına ucuz kredi temin edebilmek için çaba gösterir. Esnafımız tapu vermeden bir memur bir esnaf kefille 15 bin TL alabilir. Şoför esnaflarımız S plakasıyla 35 bin TL iki esnaf kefille alabilir. Tapu ve 2 esnaf kefille 150 bin TL’ye kadar kredi alabilirler“ dedi.

Yıllık yüzde 5 gibi faiz oranlarıyla istenilen ödeme vadeleri ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar, 1, 3, 6’şar aylık vadeler halinde verilecek kredileri esnaf ve sanatkarların zorlanmadan ödeyebileceğini ifade eden Ekmekpişiren, şöyle devam etti:
“Tabi esnaflar ödemelerini kendi bütçelerine göre yapmalılar. Buna göre esnafımızın kredi ihtiyaçları olduğunda mutlaka iyi düşünüp ona göre karar vermeleri ve daima reklamcı bankaları değil, esnaf kefalet kooperatiflerini seçmeliler. Çünkü ahiliğin sembolü olan esnaf ve sanatkarların kadim dostu daima ve daima esnaf kefalet kooperatifidir. 2000/ 2001 krizlerinde bankalar esnaflara kredi şöyle dursun adeta hortumcu gözüyle bakıyorlardı. Küçük esnaf ve sanatkarlar götürü vergi de oldukları için bankalardan elleri boş dönmekteydi. Ama şimdi her nedense bankalar esnafları bankalarına çekmek için yaptıkları şaşırtan reklamlarla esnafların kafalarını karıştırmaktalar örneğin bir telefonla para cepte. Veya TC numaranı mesaj at ben döndüm sende dön köşeyi 50’bin kredin cepte gibi şaşırtan reklamlar ve mesajlarla ilimizde esnaf ve sanatkârlarımızın iş yerleri sayıları giderek azalmakta olduğunu biliyoruz. Kooperatif yönetimi olarak amaç parasızlık yüzünden işyerlerini kapatacak duruma gelenlere yardımcı olmak ve esnaflarımıza daima ucuz kredi temin etmek ve esnafımızın ayakta kalmalarını sağlamaktır.”
Kaynak: İHA