Oac'ye Barış Gücü Desteği

BM'nin yeni barış gücü misyonunu olumlu karşılayan Orta Afrika Cumhuriyeti (AOC) dini liderleri ''acil takviye ihtiyacı'' uyarısında bulundu.

BMGK'da oy birliğiyle kabul edilen OAC'ye yeni barış gücü (MINUSCA) konuşlandırılması kararını memnuniyetle karşılayan dini liderler, bölgenin acil takviyeye ihtiyacı olduğu düşüncesini dile getirdi.
OAC'deki Müslüman lider İmam Ömer Kobine Layama, ülkesindeki durumun Ruanda soykırımıyla paralellikler gösterdiğini ve BM'nin ülkeye istikrar getirmeye yoğunlaşması gerektiğinin altını çizdi.
Açıklamasında Ruanda soykırımının 20| anma yıl dönümü olduğunu hatırlatan İmam Layama, ''Bu bizim ülkemiz için önemli bir hatırlatmadır. Ruanda dersi, siyasi irade eksikliğidir ve siyasi angajman felakete yol açabilir'' ifadesine kullandı.
Bangui Başpiskoposu Dieudonne Nzapalainga ise yaptığı açıklamada, ''BMGK'nın oy birliğiyle kabul ettiği OAC'ye barış gücü kararını memnuniyetle karşılıyoruz'' değerlendirmesini yaparak, ülkenin kritik zamanında güvenliği artırmak için bölgedeki Afrika Birliği'nin barış gücü MISCA'ya acil ve güçlü destek verilmesi çağrısında bulundu.

- "Afrika Birliği gücü yeterli olamadı"-
BMGK kararının onaylanmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Fransız askerleri tarafından desteklenen Afrika Birliği'nin Uluslararası Destek Misyonu MISCA'nın, sivillerin korunması konusunda çok önemli işler yaptığını ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Araud, yeni BM barış gücünün ''sivilleri korumaya, hukuk ve düzeni yeniden sağlamaya, insani yardım erişimine yardımcı olmaya, insan hakları ihlallerini izleyip, dokunulmazlıkla mücadele etmeye'' odaklanacağını söyledi.

- "Tarifsiz dehşet ülke genelinde devam ediyor"-
Bölgeye yaptığı ziyaretin ardından New York'a gelerek BMGK'daki toplantıya katılan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere yaptığı açıklamada OAC'deki şiddetin ülkeyi felaketin eşiğine getirdiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Afrika Birliği askerleri kahramanca çalışmalar yaptılar ve onların fedakarlıkları hayat kurtardı. Fakat tarifsiz dehşet, küçük köylerde ülke genelinde devam ediyor ve 19 binden fazla Müslüman da başkentte sıkışıp kaldı ve Anti-Balaka güçlerinin saklandıkları yerlere ulaşmasından çok korkuyorlar."
Çad'ın geçen haftaki, "850 askerini geri çekeceği" açıklamasının ardından güvenlik boşluğu konusunda endişelere değinen Büyükelçi Power, Çadlıların OAC'de Müslümanlara önemli teselli olduğu düşüncesini dile getirerek "Afrika Birliği komutanından duyduğum kadarıyla askerlerin ayrılması, kuzeyde Müslüman nüfus üzerinde endişeye neden oluyor" dedi.

BMGK'da oybirliğiyle OAC'de görev yapmak üzere kabul edilen BM'nin yeni barış gücü MINUSCA, 15 Eylül 2014'te Afirka Birliği'nin Uluslararası Destek Misyonu MISCA'dan görevi devralacak. BMGK tasarısında, MINUSCA'nın görev süresi ise 30 Nisan 2015 olarak belirtildi.
Kaynak: AA