Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, hükümetin, yerel yönetime daha fazla yetki verilmesinden yana olduğunu ancak federal yapıya yönelik çağrıları kabul etmediğini belirtti.

Yatsenyuk, "Kopma Noktasındaki Güvenlik" başlıklı 7. Kiev Forumu'nda yaptığı konuşmada, hükümetin, ülkenin federal yapıya kavuşturulmasına ilişkin, yabancı bir ülkenin dışişleri bakanlığı dahil, yapılan çağrıları katiyen kabul etmediğini kaydetti.

Ukrayna hükümetinin yerel yönetime daha fazla yetki verilmesinden yana olduğunu ifade eden Yatsenyuk, bu prensibin, merkezi devlet yönetiminin ortadan kaldırılmasını, bölgelerde oluşturulan yerel yönetim ve icra kurumlarına yetkilerin dağıtılmasını öngördüğünü ve böylece her vatandaşa hem merkezi, hem de yerel yönetime etki etme ve yerel yönetimi başkent Kiev'de değil, kendi bölgesinde belirleme hakkını sağladığını belirtti.

Yatsenyuk, bunun için 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin nasıl bir yeni anayasa istediğini açık ve net belirlemesi gerektiğini vurguladı. Yatsenyuk, Ukrayna tarihinde her hükümet veya devlet başkanının, anayasayı kendine göre uyarlamaya çalıştığını dile getirerek, insanların yöneticilerin değil, yönetim sisteminin değişmesini istediğini, sistemin değişmesinin ise yeni anayasa değişikliklerinden, yetkilerin devlet başkanı, parlamento ve hükümet arasında paylaşımından ve merkezi yönetimin yerel yönetime daha fazla yetki vermesinden geçtiğini sözlerine ekledi.
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Ukrayna'da "Federasyon sistemine geçmeden" istikrarın sağlanamayacağını öne sürmüştü.

Kaynak: AA