Steinmeier-panjikidze Görüşmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Ukrayna'ya gözlemci gönderilmesinin ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü belirtti.

Steinmeier, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze ile Berlin'de Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Panjikidze ile Almanya-Gürcistan ilişkilerini ele aldıklarını söyledi.

Gürcistan'ın son yıllarda demokratikleşme ve reformlar konusunda önemli yol katettiğini ifade eden Steinmeier, Gürcistan'ın bu yolda devam etmesi gerektiğini, uluslararası toplumun da bu konudaki desteğinin süreceğini kaydetti.

Bunun, Gürcistan'ın NATO ve AB ile ilişkileri için de geçerli olduğunu vurgulayan Steinmeier, Gürcistan ile AB arasında Ortaklık Anlaşması'nın planlandığı gibi zamanında imzalanacağını belirtti.

Steinmeier, bugün Moldova Başbakanı Iurie Leanca ile de bir araya geldiğini de ifade ederek, Leanca ile bölgedeki durumu ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna'ya gözlemci gönderilmesinin önemine dikkati çeken Steinmeier, ''Son birkaç haftada AGİT'in gözlemci misyonunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Ukrayna'nın doğusunda neler olduğunu bize saat saat aktaran gözlemcilerin olması misyonun mantıklı olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.
Ukrayna'da durumun sakinleşmesi için bu yolda devam edilmesi gerektiğini söyleyen Steinmeier, Rusya ve Ukrayna'nın doğrudan görüştüğü bir temas grubunun kurulmasının önemine işaret etti.
Steinmeier, Ukrayna'nın da istikrarın sağlanması için yasa dışı grupların silahsızlandırılması, anayasal sürecin devam etmesi ve aşırı sağcı güçlere mesafe koyulması gibi önlemler alabileceğini vurguladı.
Rusya'nın, Ukrayna'nın çöküşünün kendi çıkarına olmayacağını görmesini ümit ettiğini dile getiren Steinmeier, Rusya'nın bu ülkede istikrarın sağlanması sürecine katılmasını umduğunu kaydetti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Panjikidze de yakın ilişkide oldukları Almanya ile sorunları çözmek için yoğun diyalog içinde olduklarını belirtti.

Görüşmede, Gürcistan'ın AB ve NATO'ya entegrasyonunu konuştuklarını ifade eden Panjikidze, AB ile Gürcistan arasında Ortaklık Anlaşması'nın en geç haziran ayında imzalanacağını bildirdi.
Steinmeier'in 10 gün sonra Gürcistan'ı ziyaret edeceğini, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili'nin de haziran ayında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetlisi olarak Almanya'ya geleceğine işaret eden konuk bakan, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kaynak: AA