Muş’ta 10 Nisan Polis Haftası Kutlamaları
10 Nisan Polis Haftası dolayısı ile Muş’ta tören düzenlendi.
Muş Emniyet Müdürlüğü tarafından 10 Nisan Polis Haftası dolayısı ile Muş Valiliği önünde bulunan Atatürk büstüne çelenk sunumu ile başlayan tören, daha sonra İl Kültür Merkezi’nde devam etti. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü Faik Aksu, polis teşkilatının tarihine değinerek, teşkilatın 10 Nisan 1845 yılında kurulduğunu belirtti.
Aksu, “Eski çağlarda, insanları bir arada yaşamaya iten gerekçelerden bir tanesi güvenlikti. Sonraları devlet olarak örgütlenen toplumlarda düzen ve bireylerin güvenliğinin sağlanması, devletin en başta gelen ödevi olmuştur. Bu temel görevi yerine getiren polis teşkilatımız 10 Nisan 1845 tarihinde kurulmuş ve 1937 yılında ise son şeklini almıştır. Bugün Türk polisi bu kutsal görevi gelişen teknolojiyi kullanarak, kendisini hem lojistik anlamda hem de sahip olduğu tüm personelin bilgi ve mesleki becerisini sürekli geliştirerek, başta anayasamız olmak üzere hukukun dahilinde, Atatürk ilke ve inkılapların ışığında, insan haklarına saygılı, laik ve sosyal hukuk devleti bilinci ile mesai kavramı gözetmeksizin ve gerektiğinde hayatı pahasına yerine getirmektedir. Şüphesiz içinde bulunduğumuz yüzyılda, bu görevimizi başarıyla yerine getirebilmek için sahip olduğumuz en önemli parametre toplumun desteğidir. Zira günümüzde çağdaş polislik yakalanan suçlu sayısı ve oranıyla değil, halka verilen güven ve suçu önlemeye halkın katılımını sağlama oranı ile tanımlanmaktadır” dedi.
Muş Emniyet Müdürlüğü olarak polis halk ilişkisini üst seviyede tuttuklarını belirten Aksu, “Bizlerin misyonu da sağlam temeller üzerine oturtulmuş polis halk ilişkilerinin sürekli canlı tutulmasıyla, toplumun huzur ve güvenliğinin tesisi ve kalıcı kılınmasıdır. Bu görevi bugüne kadar özveri ile yerine getiren meslektaşlarımın, bundan sonrasında da daha iyi ve kaliteli güvenlik hizmeti sağlama gayretine olan inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, teşkilatımızın kuruluşunun 169. yılında şükran borcumu yad ederek, görevleri sırasında canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden mensuplarımızı rahmetle, gazi ve malullerimiz ile emeklilerimizi minnetle anıyor, görevi başında bulunan teşkilat mensuplarımız ve ailelerine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, huzur ve güven ile sahip olduklarımızdan lezzet alınabileceğine vurgu yaptı. Büyükersoy, “Eğer biz kendimizi huzurlu ve güvenli hissetmezsek sahip olduğumuz imkanların bize herhangi bir tadı ve lezzeti olmaz. Güvenlik açısından çok kötü şartlarda olan bir kişinin önüne siz en tatlı, en lezzetli gıdaları koysanız herhalde ondan zevk alamaz diye düşünüyorum” dedi.
Teşkilatın geliştiğine dikkat çeken Büyükersoy, “Polis teşkilatının 169’uncu kuruluş yıldönümünü günümüzde polis teşkilatının teknik imkanlar açısından çok geliştiğini ve aynı zamanda zihniyet olarak da çok büyük mesafeler kat ettiğini ifade etmek istiyorum. Geçmişte sanıktan zanlıdan hareket ederek suç delilerine ulaşan bir kolluktan bu gün teknik imkanları kullanarak delileri toplayan ve o delilerle suçluya ulaşan bir emniyet teşkilatına ulaşmış bulunmaktayız. Bu yüzden geçmişte sanıktan hareket ederek suç delilerini ve o şekilde suçu ispat etmeye çalışan bir teşkilatta işkence ve kötü muamele iddiaları olabiliyordu. O yüzdendir ki yaklaşık 15-20 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına baktığımızda maalesef işkence ve kütü muamelemle ilgili açılan davaların yüzde 75’nin Türkiye aleyhine açılan davalar olduğunu görmekteyiz. Ancak polis teşkilatının hem zihinsel hem de teknik değişmesi iş bölümü ve uzmanlaşmanın da getirdiği gelişmişlik düzeyinden sonra bu tür davaların artık ya sıfıra yaklaştığını ya da en aza indiğini görmekteyiz” dedi.
O olaylarda dolayı açılan davaların halen devam ettiğini de hatırlatan Büyükersoy, “Hiç şüphesiz ki ülkemiz aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açılan davalar devam etmektedir, ama şimdi davaların nevi değişmiştir. Ya çukura düşen vatandaşın ayağının kırılması sebebiyle ona kamunun vermiş olduğu tazminatı az gören ya da ebenin, hemşirenin yapmış olduğu yanlış iğne sebebiyle felç olan vatandaşımızın ya da değişik kamu kurum ve kuruluşlarından ruhsat için veya diğer kamu hizmetlerinden istifade için karşılaştığı problemleri intikal ettiren davaları görmekteyiz. Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açılan davaların çeşidi değişmekte. Bu çok önemli. Bu emniyet teşkilatımızın çağdaş polis teşkilatları seviyesine ulaştığının hatta birçok konulardan çok daha ileri seviyede bir pozisyon kazandığını da görmekteyiz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ilkokul, ortaokul ve liseler arasında yapılan resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Program polis sergisinin açılışı ve verilen kokteylle son buldu. Programa Belediye Başkanı Feyat Asya, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Hamdi Bayar, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Erhan Arıkan, kurum müdürleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.