Kırgızistan'da '7 Nisan Davası'

Kırgızistan'da savcı, 7 Nisan 2010'da halk ayaklanması sırasında 77 göstericinin ölümünden ve 300 göstericinin yaralanmasından sorumlu tutulan devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'e müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Ülkede 4 yıl önce göstericiler ile güvenlik görevlileri arasında yaşanan çatışmada hayatını kaybeden 77 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bakiyev, Devlet Koruma Müdürü Canış Bakiyev, Başbakan Daniyar Üsenov, Savunma Bakanı Baktıbek Kalıyev, Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Murat Sutalinov'un ve diğer devlet ve hükümet yetkililerin yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi.
Bir askeri kışlada Damir Onolbekov'un başkanlığında yapılan bugünkü duruşmada, savcılar mütalaalarını okumaya başladı.

Savcılar, Kurmanbek Bakiyev için başbakan görevindeyken ülkenin güneyinde 17 Mart 2002'de 6 göstericinin ölümünden ve Devlet Başkanı görevindeyken 7 Nisan 2010'da 77 göstericinin ölümünden sorumlu tutularak müebbet hapis istedi.
Ayrıca, "görevini kötüye kullanmak ve yetkilerini aşmak "suçundan eski Başbakan Üsenov, Devlet Koruma Müdürü ve aynı zamanda Bakiyev'in ağabeyi Canış Bakiyev'e ömür boyu hapis istenirken, diğer 18 sanığa da 3 ile 25 yıl arasında hapis cezası talep edildi.
Savcılar mütalaalarını yarın da okumaya devam edecek.
Kurmanbek Bakiyev ve Canış Bakiyev Belarus'ta, Üsenov da Kazakistan'da bulunuyor. Savunma Bakanı, güvenlikten sorumlu yetkililer ile güvenlik personeli ise tutuklu yargılanıyor.
Geçen yıl bir mahkeme, ülkede en etkili politikacılarından biri olarak tanınan Medetbek Sadırkulov'un, esrarengiz bir trafik kazasındaki ölümünün aydınlatılmasıyla ilgili, Bakiyev'in tüm mal varlığına el konulmasına ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 24 yıl ağır hapis cezası verilmesine hükmetmişti.
Kaynak: AA