Denizli'deki İhracat Rakamları

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, yıl sonu için Denizli'nin ihracatında yüzde 10 artış hedefi koyduklarını hatırlatarak, "İlk çeyrek, bu hedeflere ulaşma noktasında olumlu ipuçları veriyor" dedi.

Süleyman Kocasert, düzenlediği basın toplantısında, birlik ihracatının, mart ayında yüzde 15'lik artışla 193 milyon dolara, ilk üç ayda da yine yüzde 15'lik artışla 576 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Ocak-mart döneminde yüzde 10'luk artışla 799 milyon dolarlık ihracata imza atan Denizli'nin, mart ayında da yüzde 11,4'lük artışla 278 milyon dolara ulaşan ihracatıyla, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracat artışında üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Kocasert, "Denizli, ihracattaki başarılı seyrini devam ettiriyor. Yıl sonu için kendimize yüzde 10'luk bir hedef koymuştuk. İlk çeyrek, bu hedeflere ulaşma noktasında olumlu ipuçları veriyor. Ümit ediyoruz ki 2014'ü de hedeflerimize ulaşmış şekilde geride bırakacağız" diye konuştu.

Kocasert, 2013 yılı büyüme rakamlarının yüzde 4 olarak açıklandığını, 2014 yılına ilişkin olarak da orta vadeli programda büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğunu hatırlatarak, bu yıl dış talebin artma eğiliminden yola çıkarak ihracatın, büyüme performansına katkısının daha yüksek olacağı tahmininde bulundu.
Dünyada büyüme beklentilerinin olumlu eğilim gösterse de henüz geçmişteki düzeylere eriştiğini söylemenin mümkün olamayacağını dile getiren Kocasert, dolayısıyla kar marjlarının, büyük ihtimalle arzu edilen seviyeye çıkamayacağını ifade etti.

Kocasert, Avrupa Birliği'ndeki toparlanmanın önemine işaret ederek, bu yılın ilk çeyreğindeki ihracat değerlerinin de bu durumu doğruladığını kaydetti.

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz düzenlemesinin etkilerini artık hissedebildiklerini belirten Kocasert, şöyle konuştu:
"Kredi maliyetlerinin arttığını görebiliyoruz. İhracatçılar olarak altını çizmek istediğimiz husus, bireysel kredilerdeki daralmanın olumlu sonuçlar oluşturabileceği ama ticari kredilerdeki daralmanın ise dikkatle takip edilmesi gereken bir konu olduğu. Diğer taraftan faiz düzenlemesiyle kurlardaki keskin dalgalanmanın sona ermesiyle rekabetçi kur düzeyini birlikte değerlendirdiğimizde, olumlu gelişmeler yaşadığımızı ifade edebiliriz."
Kocasert, yerel seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını temennisinde bulunarak, şunları ifade etti:
"İhracatçıların, sanayicilerin çok yakından takip ettiği bir süreçti. Normale, diğer seçimlere göre biraz daha gergin geçti belki ama bizler istikrardan, güven ve huzur ortamından yanayız. Çünkü yatırım ancak istikrarlı, güvenli ve huzurlu ortamlarda devam eder. Ekonomi, güven ve istikrarla beslenerek büyür. Sonuçlar, ülkemiz, vatanımız için hayırlı olsun."

Kaynak: AA