Tbb'nin Bankalara Tavsiyesi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, İsviçre Frangı veya Japon Yeni'ne endeksli 2007-2009 yılları arasında kullandırılan konut kredilerinin Türk Lirası cinsinden yapılandırılması için Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tavsiye kararı aldığını anımsattı.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007-2009 yılları arasında İsviçre Frangı veya Japon Yeni cinsinden kredi kullanan ve yaşanan global krizden etkilenen döviz zedelerden çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti.

Yapılandırma ile ilgili TBB'nin tavsiye kararı aldığını ve 4 Mart tarihinde kamuoyuna duyuruda bulunduğunu ifade eden Yüksel, şöyle dedi:
"Yapılandırma kapsamındaki başvuruların duyuru tarihinden itibaren 60 gün içerisinde kredi müşterisi tarafından kredinin kullandırıldığı bankaya yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Yapılandırma kapsamında İsviçre Frangı veya Japon Yeni endeksli konut kredileri ve kredinin kullandırıldığı tarihte müşteri hesabına geçen ve miktarı 205 bin lira ve altında olan krediler yer alıyor. Söz konusu kredilere faiz oranı, kredinin kullandırıldığı tarihte müşteri hesabına geçen Türk Lirası tutarı baz alınarak, aylık en fazla yüzde 1,25 olarak borç bakiyesi ile yeniden hesaplanacak. Kredi kullandırıldığı tarihte kredi borcu 250 lirayı aşan, yurtdışında yerleşik olan veya geliri döviz cinsinden olduğu belgelenen müşterilere kullandırılan kredilerle tavsiye kararının açıklandığı tarihten önce kapatılmış veya yapılandırılmış, yargıya intikal etmiş krediler yapılandırma kapsamı dışında."
Kaynak: AA