Hayvan Yemlerinde Kdv'nin Yüzde 1'e İndirilmesi Talebi

Gönen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız, hayvansal ürünler ve karma yemlerde uygulanan yüzde 8'lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi.

Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki yem fiyatlarına ilave prim uygulanarak, iç ve dış piyasa arasında denge kurulması gerektiğini söyledi.

Alternatif yem bitkilerinin üretiminin artırılması için de düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu:
"Enerji destekleri, her türlü hayvancılık işletmeleri ve bu sektöre hizmet veren tüm işletmeleri de içerecek şekilde düzenlenmelidir. Hayvansal ürünlerde ve karma yemlerde uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı yüzde 1'e indirilmelidir. Küçükbaş hayvancılığımızı canlandırmak için ayrı bir teşvik sistemi geliştirilmelidir. Hayvancılığın ihtiyacı olan bitkisel üretim mutlaka ihtiyaca yetecek seviyeye getirilmelidir. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri (KOBİ) tarifine, küçük ve orta ölçekli tüm hayvancılık işletmeleri dahil edilmelidir. Tüm dünyada olduğu gibi rekabetçilik, üretim ve verimlilik esas olmak üzere tarım desteklenmeye devam edilmelidir."
Ayyıldız, 1,05 lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatına da değinerek, bu fiyatın, yem paritesinin altında kaldığını savundu. Maliyet hesaplarına göre açıklanan süt fiyatının 1,30 lira olması gerektiğini dile getiren Ayyıldız, mevcut durumun, üreticilerin zarar etmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA