Kırım'da Gerginlik

Kanada, Ukrayna krizinde aldığı kararlara bir yenisini daha ekledi. Başbakan Stephen Joseph Harper ve Dışişleri Bakanı John Baird, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Rusya'nın Kırım'ı işgaline yardımcı olan Kırımlı devlet görevlilerinin tamamına Kanada'ya giriş yasağı koyulduğunu bildirdi.

Kanada Başbakanlık Ofisi'nden Harper adına yapılan yazılı açıklamada, "Anlaşılması gereken en güçlü ifadelerle Rusya'nın Kırım'ı işgalini kınadığımızı bir kez daha bildiriyorum. Kanada, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rus askeri birliklerine, Kırım işgalde yardımcı olan, destek veren tüm Kırımlı resmi görevlilere resmi ve bireysel olarak ülkeye giriş yasağı koymuştur. Rusya'yı bir kez daha Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olmaya davet ediyoruz" denildi.
-"Tüm ikili ilişkiler askıya alındı"
Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de Montreal'deki Ukrayna asıllı Kanadalıların kurduğu toplum merkezini ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Bakan Baird, Ukrayna krizi ve Kırım'ın işgali konusunda Rusya'ya destek veren herkese Kanada'ya giriş yasağı koyacaklarını ilan etti. "Bağımsız bir ülkenin işgali, sıradan bir iş değildir" diyen Baird, "Geçen yüzyılda belki ama 2014'te bu kabul edilemez" diye konuştu.

Rusya'nın binlerce askerle Kırım'ı işgal ettiğini yineleyen John Baird, "Böyle bir ortamda yapılacak referandumdan nasıl bir sonuç çıkabilir?" dedi.

Kanada, Ukrayna krizinin başlamasının ardından Yanukoviç ve yanlısı devlet görevlilerine ülkeye giriş yasağı koymuştu. Kanada makamları, geçen hafta boyunca aldıkları kararlar kapsamında ülkenin Moskova Büyükelçisi'ni geri çağırmış, önce askeri ardından da ekonomik ilişkileri askıya almıştı. Dün de eğitim programlarına katılan 9 Rus askerini sınır dışı etme kararı alan Kanada, bugün de Rusya ile tüm ikili ilişkileri askıya aldığını duyurdu.
Kaynak: AA