Ebso’da Torbalı Osb Bayramı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından İzmir’e kazandırılan ve 43 fabrikada 5 binin üzerinde istihdam sağlayacak olan Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı yatırımlarının tamamlanmasının ardından kuralar çekildi.

Ebso’da Torbalı Osb Bayramı
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “EBSO, bugüne kadar 20’den fazla OSB kurdu. Bu OSB’ler planlı sanayileşme ve kalkınmanın öncüleri oldu. Torbalı OSB’de yükselecek yatırımlar da kent, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak” dedi.


İlk olarak 1996’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yatırım programına alınan Torbalı OSB’de yeni bir eşik dönüldü. 43 fabrikada 5 bine yakın istihdam öngörülen Torbalı OSB’de parsel kuraları çekildi. EBSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen kura çekiminde bölgede yatırım hazırlığı yapan sanayicilere hitap eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, üretim, istihdam, yatırım hayali ile yola çıkan sanayicinin Torbalı OSB’de yatırım aşamasına gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ender Yorgancılar, “OSB’ler planlı kalkınma ve sanayileşme için çok önemli. Üretim, istihdam, yatırım depoları. EBSO bugüne kadar 20’den fazla OSB kurdu. İlk kurulan OSB olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, nasıl olacak, nasıl büyüyecek derken bugün yaklaşık 600 işletmede 30 bin kişinin istihdam edildiği üretim üssü oldu. Torbalı OSB’de öyle olacak” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Kemalpaşa OSB’nin açılan davalar neticesinde tüzel kişiliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını EBSO olarak devreye girdiklerini, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a aktarmalarının ardından bölgenin önce Islah OSB ilan edilmesiyle tekrar OSB statüsüne kavuştuğunu hatırlattı. Aliağa OSB’de ise yaşanan finansal sıkıntılar karşısında EBSO olarak alacaklı bankalar başta olmak üzere konunun tarafları ile birebir görüşmeler yaptıklarını ve çözüm konusunda uzlaşma sağladıklarını kaydeden Yorgancılar, “Finansal sıkıntıları sona eren Aliağa OSB düzlüğe çıktı ve yatırım patlaması yaşıyor” diye konuştu.

EBSO’nun desteğini alan Torbalı OSB’de de yönetimin yerinde müdahalelerle hukuki sorunları çözerek sanayicinin yatırım hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü belirten Yorgancılar, “Torbalı OSB yönetimi bu sorunları çözerek yatırımların önünü açtı ve teşekkürü hak etti. Şimdi sıra siz katılımcılarda. Gerçekleştireceğiniz yatırımlarla Torbalı OSB’yi üretim üssüne dönüştürün” dedi.

Torbalı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez de bölgenin OSB statüsüne kavuşmasından bu yana 18 yılın ardından yatırım aşamasına geldiğini hatırlatarak, “2010 göreve geldik. Hızla sorunların çözümü için çalıştık. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın verdiği destekle sorunları çözdük ve çok uzun bir bekleyiş sonrası kura çekimi aşamasına geldik. Şimdi sizlerin bölgede hızla fabrika yatırımlarını yükseltmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Torbalı OSB Mütvelli Heyet Başkanı Hakkı Attaroğlu ise, Torbalı OSB için en anlamı günü yaşadıklarını söyledi.

1996’da OSB ilan edilen bölgede çalışmaların 1998’de başladığını, 2005’te üye kaydı alındığını belirten Attaroğlu, “Uzun bir sürecin ardından kura çekme aşamasına geldik. Bölgenin faaliyete geçmesi için EBSO’nun gösterdiği destek ve çaba ayrı bir teşekkürü hak ediyor. İş ve aş sağlayacak yatırımlarıyla Torbalı OSB için şimdi sıra ilk temel atma ve ilk fabrikanın açılmasıdır” dedi.

RAKAMLARLA TORBALI OSB
67 hektar alana sahip
43 fabrika kurulacak
5 bine yakın kişiye istihdam sağlanacak
İzmir'e 50, Havaalanına 30 kilometre mesafede
1996 yılında yatırım programına alındı
2005 yılında tüzel kişiliğine kavuştu
2010 yılı sonunda imar planları tamamlandı
2001’de temeli atılan altyapı yatırımları 1.5 yılda tamamlandı.
Kaynak: İHA