Başbuğ kararı ne anlama geliyor?

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı yorumladı.

Başbuğ kararı ne anlama geliyor?
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararla ilgili olarak, “İlk derece mahkemesinin derhal vermesini beklediğimiz tahliye kararı ile sadece İlker Başbuğ tahliye olmayacak, onu tutuklayan yargıçların tutsak edildiğini düşündüğümüz vicdanları da serbest kalacaktır” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki kararını değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ'un tutukluluk haline ilişkin yapmış olduğu bireysel başvuruda iki noktada mahkemece temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine karar verdiğini anımsatan Feyzioğlu, “Bunlardan ilki tutuklama kararının yeterince incelenmeden, dolayısıyla eksik gerekçeyle verilmiş olmasıdır. İkincisi çok uzun süredir mahkemenin vermiş olduğu hükmün gerekçesini yazıp dosyayı Yargıtay'a göndermemekle, Yargıtay incelemesini kabul edilemez şekilde geciktiriyor olmasıdır” diye konuştu

Feyzioğlu, kararın gerekçesinin en geç 15 gün içinde dosyaya konması gerekirken sekiz aydır gerekçenin yazılmadığına dikkat çekti. “Elbette mahkeme emrinde 700 bin kişilik dev bir silahlı güç bulunan Genelkurmay Başkanı'nın bu gücü kullanarak değil, Milli Güvenlik Kurulu kararları çerçevesinde açılması gereken dört adet web sitesini açmaya teşebbüs etmek yoluyla darbeye nasıl kalkıştığının gerekçesini bulmakta zorlanmaktadır” diyen Feyzioglu şöyle devam etti:

“Türkiye, çok zor günlerden geçmektedir. Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karar önemlidir. İlk derece mahkemesinin derhal vermesini beklediğimiz tahliye kararı ile sadece İlker Başbuğ tahliye olmayacak, onu tutuklayan yargıçların tutsak edildiğini düşündüğümüz vicdanları da serbest kalacaktır.”


Kaynak: İHA