Atso Sanayi Sitelerinin Röntgenini Çekti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO tarafından Antalya, Akdeniz ve Yeşil Antalya sanayi sitelerinde faaliyet gösteren işyerlerine uygulanan ve 1621 işyerinin katılım gösterdiği anket sonuçlarını açıkladı.

Atso Sanayi Sitelerinin Röntgenini Çekti

ATSO’nun Küçük Sanayi Sitelerinin (KSS) sorunlarının doğru tespit edilmesi ve beklentilerin belirlenmesi amacıyla bir anket çalışması yapıldığını, ankete üç sanayi sitesinde yer alan toplam 1.621 işyerinin katılım gösterdiğini belirten Budak, “Çalışma kapsamında bu 3 siteyi neredeyse birebir taradık ve sitelerdeki durumun adeta röntgenini çektik. KSS’deki işletmelerin yarısı otomotiv sektöründe Ulaştığımız sonuçlara göre üç sanayi sitesinde işletmelerin yarıya yakını otomotivle, yüzde 34'ü de mobilya-ahşap, metal, mermer gibi inşaat ve yapı sektörüyle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. İşletmelerin yüzde 90'ı 10 kişiden daha düşük çalışanlı mikro işletme statüsünde. 1 ile 3 çalışan olan işletme sayısı ise yüzde 60 civarında. İşletmelerde en büyük sorun alacak tahsilatı Sürekli olarak dile getirdiğimiz alacak tahsilatı sorunu sanayi sitelerinde de öne çıkıyor. İşletmelerde en önemli soruna baktığımızda birinci sorun alacak tahsilatı çıkıyor, ikinci sorun durgunluk, sonra vergi ve kira sorunları şeklinde devam ediyor” dedi.

SİTELERDE OTOPARK EN BÜYÜK SORUN
Sitelerin yapısına bakıldığında en önemli sorunlar olarak otopark, kaldırım işgali, görüntü kirliliğinin görüldüğünü belirten Budak, “İşletmelere ’İşyerine alan oluşturmak ve daha güzel site oluşturmak için binaların geri çekilip kat çıkılması gibi bir imar değişikliğini talep eder misiniz?’ sorununu sorduğumuzda katılımcılardan yarı yarıya ‘evet’ ve ‘hayır’ cevabı aldık. İşletmelerimiz haftasonu tatili, çalışma saatleri konusunda ise ortak bir sınırlama istenmiyor” diye konuştu.

Budak anket sonuçlarını ise şöyle açıkladı:
“Ankete katılan işyerlerinin yüzde 67,9’u Akdeniz, yüzde 26,1 Antalya ve yüzde 6,0’sı Yeşil Antalya sanayi sitesindendir. İşyerlerinin yüzde 55,1’i Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na, yüzde 41,1’i ise Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlıdır. Üç sanayi sitesindeki işyerlerinin en büyük faaliyet alanını oto tamir ve bakım işleri oluşturmaktadır. Bu faaliyet alanını metal, mobilya ve oto yedek parça işleri takip etmektedir. Üç sanayi sitesinde sayıca az, birçok farklı iş kolunda faaliyet gösteren işyerleri de bulunmaktadır. İş makineleri tamiri-yedek parça, hurda-kağıt, plastik, hırdavat-nalburiye, mermer-granit, reklam-matbaa-tabela öne çıkan diğer faaliyet alanlarıdır. İşyerlerinin yüzde 25,7’si işyerinde sadece kendisinin çalıştığını belirtmiştir. Yüzde 20,4’ü iki kişi, yüzde 14,6’sı üç kişi çalıştığını beyan etmiştir. 6 ve üzerinde kişi çalıştıran işyerinin oranı ise yüzde 22,2’dir. İşyerlerinin yüzde 21,8’i 15-20 yıl, yüzde 15,5’i ise 20 yıldan fazla süredir bulunduğu sanayi sitesinde faaliyet gösterdiğini belirtmiştir. On ve on yılın üzerinde faaliyet gösterdiğini belirten işyerlerinin oranı yüzde 55’tir.”
İŞYERLERİNİN SORUNLARI
ATSO Başkanı Budak, işyerlerinin en önemli üç sorununun tahsilat, durgunluk-talep yetersizliği ve vergiler olduğunu, bu sorunları kalifiye eleman yetersizliği, işyeri kiralarının yüksekliği, girdi maliyetlerindeki artış, işçi maliyetlerindeki artış konularının izlediğini kaydetti.

İşyerlerinin yüzde 21,6’sının kredi kullanarak, yüzde 21,5’inin aynı devam ederek, yüzde 12,3’ünün işiyle ilgili küçülmeye giderek, yüzde 9,1’inin personel azaltarak, yüzde 5,6’sının ürün/hizmet çeşitlendirmesi yaparak işleriyle ilgili karşılaştıkları sorunları çözdüğünü belirttiğini ifade eden Budak şunları kaydetti:
”İşyerlerinin yüzde 5,0’i işyerini kapatmayı, yüzde 4,5’i ise yeni bir sektöre yönelmeyi planlamaktadır.Antalya S.S.’nin en büyük sorunu otopark, görüntü kirliliği/dış işgaller (hurda araçlar vb.), kalıcı kalifiye çırak/usta eksikliği, Akdeniz S.S.’nin en büyük sorunu otopark, görüntü kirliliği/dış işgaller (hurda araçlar vb.), imar planı,Yeşil Antalya S.S.’nin en büyük sorunu otopark, kalıcı kalifiye çırak/usta eksikliği, imar planıdır.İşyerlerinin yüzde 50,5’i işyerine alan oluşturmak ve daha güzel site oluşturmak için binaların geri çekilip kat çıkılması gibi bir imar değişikliğini talep ederken, yüzde 49,5’i söz konusu değişikliği talep etmediğini belirtmiştir. İmar değişikliğine Akdeniz Sanayi Sitesi’ndeki işyerleri diğer sanayi sitelerindeki işyerlerine göre daha sıcak bakmaktadır.6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasa ile getirilen haftalık 45 saat çalışma süresi sınırlamasından işyerlerinin yüzde 64,7’si haberdardır. ATSO üyesi işyerlerinin haberdarlığı yüzde 73,1’dir. Yasaya uygun olması (eczaneler gibi) bakımından sanayi sitenizin Cumartesi günü öğleden sonra kapanmasını destekler misiniz sorusuna işyerlerinin yüzde 60,3’ü bu uygulamayı desteklemeyeceğini belirtmiştir.Sanayi sitesindeki işyerlerinin ortak çalışma saatleri olmalıdır diyenlerin oranı yüzde 37,6’dır.

Ortak çalışma saati olmalıdır diyenlerin yüzde 27,3’ü haftanın altı günü 08.00 - 17.00, yüzde 20,5’i haftanın altı günü 08.30 - 17.30 ve yüzde 17,3’ü Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma 08.00-17.00 Cumartesi 08.00-13.00 saatlerini uygun bulmaktadır. İşyerlerinin yüzde 34,6’sı ticaretin canlandırılması için çaba harcanmasını, yüzde 30,0’u sorunlarının dile getirilmesini ve yüzde 13,3’ü mesleki eğitim vermesini ATSO’dan istemektedir.ATSO eğitimlerinden faydalanmak isteyenlerin oranı yüzde 62,7 olup, özellikle Mesleki gelişim konularında eğitim talebi yoğunlaşmaktadır.”
İŞYERLERİNİN DİĞER GÖRÜŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
İşyerinde diğer ve görüşleri ise Budak şu şekilde açıkladı:
”Güvenlik artırılsın, sanayide çevre kirliliği, yakıt elektrik, su vs çok pahalı, sanayiye MOBESE kamerası takılmalı, otopark sorunu, işyerlerinin denetlenmesi lazım, sanayi sitesinin görünümü düzenlenmeli ve çevre bakımı, hurda araba kirliliği önlenmeli,elektrik kesintileri oluyor, sanayiye aydınlatma, ışıklandırma yapılaması.”
Kaynak: İHA