İtalya Başbakanı Renzi'nin Tunus Temasları

Göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Tunus'a yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Tunuslu mevkidaşı Mehdi Cuma ile bir araya geldi.

Renzi, başkent Tunus'taki Başbakanlık konutunda yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "İlk yurt dışı ziyaretimde, Akdeniz eksenimize verdiği destek nedeniyle ve bu ülke ile gelişmiş ilişkilerimizi ifade etmek adına Tunus'u seçtim" dedi.

"Akdeniz ekseni" hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Renzi, "Tunus ile siyasetimiz yalnızca ekonomik boyutta değil, daha geniş olacak. Ekonomik ilişkilerimiz güçlü ve birlikte buna daha fazla destek vereceğiz. Ayrıca yeni mekanizmalarla yasa dışı göç konusunda işbirliği yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tunus Başbakanı Cuma da "Renzi'nin, görevini devraldıktan sonra ilk ziyaretini Tunus'a yapması, ülkemizde demokratik geçişe verilen desteği ifade eden güçlü bir işarettir. İtalyan yetkili (Renzi), Akdeniz konusunda iş birliği için yeni fikirlerle geldi" ifadesini kullandı.
Öte yandan, Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Renzi'nin, Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki tarafından kabul edildiği, ikilinin "İtalyan hükümetinin dış politikasında Akdeniz havzası ekseni" konusunu ele aldığı belirtildi. Açıklamada, görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Kaynak: AA