Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan'daki krizin çözümü için Etiyopya'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in görevden aldığı eski yardımcısı Riek Machar liderliğindeki muhalif gruplar ile hükümet arasında yürütülen müzakerelerin başarısız olduğu bildirildi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yürütülen müzakerelerde hükümeti temsil eden heyetin üyesi Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth, Addis Ababa'dan dönüşünde Güney Sudan'ın başkenti Cuba'daki havaalanında basın açıklaması yaptı.
Müzakerelerin, gündem maddeleri konusunda anlaşma sağlanamadığı için başarısız olduğunu ifade eden Lueth, arabulucu heyetin, ortaya koyduğu önerilerde diğer heyete (Machar yanlısı heyete) yakın olduğunu öne sürdü.
Lueth, "Arabulucu heyet, taraflara müzakerelerin bu ayın yirmisinde devam edeceğini iletti. Ancak bunun öncesinde Güney Sudan konusunda barışçıl çözümü görüşmek üzere 13 Mart'ta IGAD ülkeleri arasında olağanüstü bir toplantı yapma çağrısında da bulunacak" dedi.

Enformasyon Bakanı, 20 Mart'ta müzakerelere devam edilmesi konusunda Güney Sudan hükümetinin görüşüne dair net bilgi vermezken, Machar yanlısı heyetten ise henüz açıklama yapılmadı.
Krize çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakerelerde arabulucu olan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı heyet, dün, müzakerelerin ikinci turunun 20 Mart'ta devam edeceğini açıklamıştı.
Salva Kiir Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Machar'ı 16 Aralık'ta başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, hükümet güçleri ile Machar'a bağlı gruplar arasında birçok bölgede çatışmalar yaşanmıştı.
Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Müzakerelerin 2. turu, 11 Şubat'ta başlamış ancak açılış oturumu dışında toplantı yapılmamıştı.
Kaynak: AA