Schaeuble'nin Putin'i Hitler'e Benzetmesine Tepki

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden dolayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, Hitler'e benzetmesi siyasilerin tepkisine neden oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gazetecilerin, Schaeuble'nin Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ile 1938'de Çekoslovakya'ya bağlı Südet bölgesinin Nazi Almanyası tarafından ilhakını birbirine benzettiğini hatırlatması üzerine, ''Kırım'ın ilhakını farklı bir durum olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Kırım'ın ilhak edilmesiyle uluslararası hukukun ihlal edildiğini ifade eden Merkel, şu an Ukrayna'da akılcı gelişmelerin olması ve halkın devlet başkanını kendisinin seçmesiyle ilgilendiğini belirtti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich de Ukrayna'daki durumun çok gergin olduğuna işaret ederek, bu tür benzetmeler kurmanın krizin yatışması yönündeki katkıları engelleyeceğini ifade etti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de bu tür tarihi benzetmelerden, özellikle Nazi Almanyası ile yapılan kıyaslamalardan geri durulması gerektiğini belirterek, bu tür benzetmelerin gerekli olmadığını söyledi.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de Rusya ile olan ilişkilerin yıpratılmaması için Schaeuble'nin özür dilemesini istedi.
Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, bugün bir okul ziyaretinde , Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ile Hitler'in 1938 yılında Südet bölgesini ilhakını birbirine benzetmişti.
Schaeuble'ye gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Schaeuble'nin böyle bir benzetmeye karşı çıktığını belirterek, ''Bakan'ın Rusya Devlet Başkanı'nı Hitler'e benzettiği izlenimi oluşmuşsa bu yanlıştır'' ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA