Gülnarlı Öğretmenler, Nükleer Enerji Konusunda Bilgilendirildi

Gülnar’daki Anadolu Lisesi’nde düzenlenen toplantıda 100 kadar öğretmene, nükleer enerji ile Akkuyu NGS projesi anlatıldı.

Gülnarlı Öğretmenler, Nükleer Enerji Konusunda Bilgilendirildi

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş., İçel’in Gülnar ilçesinde görev yapan öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve nükleer teknoloji hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Gülnar Anadolu Lisesi’nde yapılan toplantıya Gülnar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gazi Kırlangıç, okul müdürleri ve öğretmenlerden oluşan 100 kişilik bir grup katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Şube Müdürü Gazi Kırlangıç, “Geçen hafta Anadolu Lisesi’nde öğretim gören öğrencilerimizi Akkuyu NGS İçel Bilgilendirme Merkezi’ne gönderdik. İçel’e giden öğretmenlerimiz merkezde çok faydalı bilgilere ulaştıklarını söylediler, biz de bunun üzerine Gülnar’da bulunan öğretmenlere de bir bilgilendirme toplantısı yapılmasını istedik. Hükümetimizin ilçemize büyük bir yatırımı var. 20 milyar dolarlık bir yatırım. Bu tesis devreye girdiğinde çalışacak öğrencilerimiz olacaktır. Bizlerin mutlaka Akkuyu NGS Projesi’ni tanımamız gerekiyor. Akkuyu NGS ile ilgili bir soru sorulduğu zaman bizlerin öğretmen olarak cevap verebilmemiz gerekiyor” dedi.

Akkuyu NGS A.Ş. İçel Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel konuşmasında Türkiye’nin enerji ihtiyacı hakkında bilgi verdi. Nükleer enerjinin avantajlarını anlatan Üzel, “Nükleer enerji süreklilik arz eder ve çevre dostudur. Yüksek enerji verimliliği sağladığı gibi çok az alan kaplar. Santral işletme ömrü diğer santral türlerine göre daha uzundur. Düşük işletim maliyetine sahiptir. Ülke enerji üretim portföyüne çeşitlilik getirirken, ithalatı da azaltır” dedi.

Nükleer enerji ile üretilen elektriğin birim fiyatının diğer üretim biçimlerine göre daha ucuz olduğuna dikkat çeken Üzel, dünyada Akkuyu’da da kullanılacak VVER teknolojisi ile yapılan 54 reaktörün 10 ayrı ülkede sorunsuz olarak çalıştığını kaydetti.

Rusya’nın dünyada ilk nükleer santrali yapan ülke olduğunu hatırlatan Üzel, “Rusya tarafından 11 ülkede toplam 70 reaktör işletiliyor. Halen 16 reaktörde inşaatı sürüyor” ifadelerini kullandı.

Sunumun ardından öğretmenler, nükleer santralin tarıma, turizme, denizi suyuna etkisi ve neden Akkuyu Bölgesi’nin nükleer santral için seçildiği gibi sorular sordu. Akkuyu NGS Bölgesi’nin 1976 yılında yapılan geniş araştırmalar sonucunda deprem açısından en az risk taşımasının yanı sıra başka birçok kriter açısından da en uygun bölge olduğu için seçildiğini anlatan Üzel, “Nükleer santralleri soğutmak için bol miktarda su gerekiyor. Bunun için denizden su alınacak. Türkiye’nin yasalarına göre aldığımız suyu kışın 2 derece, yaz aylarında ise 1 derece ısınmış olarak denize deşarj edeceğiz. Bunun denizdeki hayata olumsuz bir etkisi olmayacak. Bunun dünyada onlarca örneği vardır. Nükleer santrallerin kenarında kurulduğu göl ve denizlerde olumsuz bir etkisine rastlanmamıştır. Nükleer santraller turizm ve tarımı kesinlikle olumsuz etkilemez. Bunun en önemli örneği Fransa’dır. Fransa elektrik enerjisinin yüzde 75’ini nükleer enerjiden karşılamaktadır. Buna rağmen turizm ve tarım gelirleri açısından dünyada ön sıralarda yer almaktadır. Fransa’nın dünyaca ünlü plajlarının olduğu kentlerinde nükleer santraller güvenle çalışmaktadır. Akkuyu NGS’nin yeri deprem açısından Türkiye’nin en güvenli bölgesindedir. Geçmişte yapılan araştırmalar ve bizim şirket olarak yaptığımız araştırmalar bunu ortaya koymaktadır. Santral 9 şiddetindeki bir depreme göre yapılacaktır” dedi.

Kaynak: İHA