Hilmi Güler’den ‘enerji’ Konferansı

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, son yıllarda gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin de yenilenebilir ve doğal enerji kaynaklarının son yıllarda keşfedilerek her geçen yıl artan bir üretime geçildiğini söyledi.

Hilmi Güler’den ‘enerji’ Konferansı

Eski Bakan Mehmet Hilmi Güler, Özel Altaş Koleji’nde öğrencilere ’21. Yüzyılda Enerji’ konulu bir konferans verdi. Kolejin konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Konferansta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde inşa edilerek faaliyete geçirilen Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın tüm detayları ile ilgili bilgiler veren Güler, bu yüzyılda yenilenebilir ve doğal enerji kaynaklarının önem kazanacağını kaydetti.

Özellikle güneş, jeotermal kaynaklar ve kaya gazından yüksek oranda enerji edilebilecek buluş ve uygulamalar yapıldığına dikkat çeken Güler, ABD, İngiltere, İspanya, İsviçre gibi ülkelerin güneş enerjisinden büyük oranda yararlandığını vurguladı. ABD’nin Californiya çölünde kurulan enerji panelleri ile yılda 354 MW, Nevada çölündeki enerji panelleri ile 60 MW gücünde büyük bir enerji elde edildiğini belirten Güler, Mesudiye’de inşa edilen Topçam Barajı’nın kurulu gücünün 60 MW, enerji üretimine geçmesi durumunda 200 MW enerji üreteceğine dikkat çekti.

Doğal ve yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’de büyük oranda mevcut olduğunu da vurgulayan Güler, özellikle kaya gazının petrolden daha ucuz ve kaliteli olduğunu da kaydetti.

Güler, rüzgar enerjisinin de günümüzde önemli bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıktığını, ayrıca dünyanın artık sıcak su alanları olarak bilinen jeotermal kaynaklarından da enerji ürettiğini de vurgulayarak, Türkiye’de yenilenebilir ve doğal enerji kaynaklarının son yıllarda keşfedilerek her geçen yıl artan bir üretime geçildiğini söyledi.

Öte yandan Hilmi Güler, konferansta öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı.
Kaynak: İHA