Makedonların Türkiye Sevgisi
Dokuz Eylül Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü ve Maliye Kulübü öğrencileri işbirliğiyle “Avrupa Birliği Yolunda Makedonya: Güçlükler ve Perspektifler” konulu söyleşi düzenlendi.

Söyleşinin açılışında konuşan İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Tüğen, Yugoslavya’nın dağılma sürecinden sonra kurulan Makedonya’yı ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, “Makedonya, hem Türkiye’yi hem de Türkçeyi çok seven insanların yaşadığı bir ülkedir., Osmanlı döneminde devletin ikinci lojistik merkeziydi. Makedonya tıpkı bizim gibi AB’ye üye olmak istiyor. Henüz yolun başında olmasına rağmen, bu konuda ciddi atılımlar yapıyor” dedi.
Cyril and Methodius Üniversitesi’nin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ljubomir Kekenovski, Balkan ülkelerinin kendi aralarında kültürel ve ortak tarihi geçmişe sahip olmalarına rağmen, AB gibi birlik oluşturamadıklarını belirterek, “Türkiye’yi de Balkan ülkeleri içinde değerlendiriyorum. Aslında Balkan ülkelerinin Gayri Safi Milli Hasıla payları birçok Avrupa ülkesinden yüksek olmasına rağmen hala AB’ye alınmıyorlar. AB ileride bir ABD gibi devlet olma yolunda ilerleyebilir. Makedonya’nın da bu oluşacak yeni devlet içerisinde bir Balkan ülkesi olarak yer alması gerekir” dedi.
