İsrail'de 6. Negev Konferansı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Mısır'ın şu anda yaşadığı sorunların üstesinden gelmesi, İsrail'in çıkarınadır" dedi.

Peres ve Başbakan Binyamin Neanyahu, İsrail'in Sderot şehrinde düzenlenen 6. Negev Konferansı'nda Ortadoğu'da yaşananlar ve Filistin-İsrail barış sürecine yönelik açıklamalarda bulundu.
Peres, konferansta yaptığı konuşmada, "Filistinliler bizden memnun değil, biz de Filistinlilerden memnun değiliz fakat hiçbirimiz terör ve savaştan memnun değiliz. Hepimizin güvenlik olarak güçlü, bilimde ileri olması halinde inanıyorum ki, tam bir barışı Filistinlilerle başarabilmek tereddüt edilecek bir şey değildir. İki sütun üzerine barışı inşa etmeliyiz" diye konuştu.

Mısır ve İsrail ilişkilerine de değinen Peres, Mısır'ın yaşadığı sorunların üstesinden gelmesinin, İsrail'in çıkarına olduğunu belirterek, "İsrail ve Mısır, çitin her iki yanında da barış ve güvenliği garanti altına almak için devam eden işbirliği olmadan da mücadele edecek. Bu cephenin önünde bazı zorluklar var. Bunlardan ilki ve önde geleni 'terörün odaklandığı' Gazze ve Sina'dır. Negev Çölü'nün, kaçakçıların ve teröristlerin arenası haline gelmesine izin veremeyiz. Öyleyse Mısır'ın güçlü ve bütün olması çıkarımızadır" değerlendirmesinde bulundu.
Peres, Ürdünlü yargıç Raid Alaaddin Zueytir'in, geçen hafta İsrail askeri tarafından öldürülmesinin ardından Ürdün'le yaşanan gerilim için ise şunları söyledi:
"Hala kesin olarak ne olup bittiğini bilmiyoruz, olay hakkında soruşturma devam ediyor. Ürdün pragmatik bir ortak ve ülke olup, eğitime çok ağır yatırımlar yapmıştır, bunun faydası görülmektedir. Kral Abdullah'ın bu alanda önemli başarıları vardır" ifadesini kullandı.
Başbakan Netanyahu da İsrail'in güneyine Gazze'den atılan füzelere sert yanıt vereceklerini yineleyerek, "Hiçbir roket buraya düşmeyecek. Benim politikam çok açık. Bir roket atıldığı zaman, bu anında ve kesin olarak cevap bulacaktır" diye konuştu.

Netanyahu ayrıca "Geçen sene bölgesel kargaşaya rağmen, pek çok ülke ekonomik krizle boğuşurken İsrail ekonomisinin büyümeye devam ettiğini" ifade etti.

Kaynak: AA