Manisa'dan Kısa Kısa

Demirci Ziraat Odası Başkanlığı tarafından odaya kayıtlı çiftçilere uygulamalı aşı ve ağaç budama kursu verildi.

Demirci Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen budama kursunda çiftçilere mahsul öncesi ağaçlarda yapılacak budamalar ile aşılamada dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uygulamalı kurs verildi.

Kadınların yoğun ilgi gösterdiği budama kursta eğitim veren Demirci Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Selahattin Özcan, "Baharla birlikte meyve gözlerine zarar verilmeden ağaçların budanması gerekiyor. Her ağacın ayrı budanma ve kesilme yeri var. Çiftçilere çiçek açmadan önce bağ ve bahçelerindeki ağaçlarını budamaları için düzenlediğimiz kurs mart ayı sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.

Yaklaşık 2 hafta sürecek olan kursa yaklaşık 100 çiftçinin katıldığı bildirildi.


- Öğrenciler obezite ve çevre sorunları için yürüdü
Saruhanlı Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, obezite ve çevre sorunlarına dikkati çekmek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Okul bahçesinde toplanan öğrenciler, ellerinde pankartlarla yürüyüş yaptı.
Yürüyüşe katılan Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Rabia Kapan, yapılan araştırmaların 6-11 yaş grubundaki çocukların dahi günde ortalama 30 dakikalık fiziksel aktiviteyi yapmadıklarını, günün yaklaşık 6 saatini oturarak geçirdiğini ortaya koyduğunu belirterek, "Obeziteyle mücadelenin vazgeçilmez bir parçası olan fiziksel aktivitenin artırılmasını tavsiye ediyoruz ve yürüyelim diyoruz" dedi.


- 164 yıllık Cami'de onarım
Saruhanlı'ya bağlı Hatıplar köyündeki 164 yıllık caminin dış cephesi sıvanarak bakım ve onarımı yapıldı.
Hatıplar Muhtarı Mehmet Abay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1850 yılında yapıldığı tahmin edilen köy camisinde bakım ve onarımın yapıldığını bildirdi. Abay, "İl Özel İdaresi'nden 5 bin lira yardım aldık. Ayrıca muhtarlık bütçesinden bin 500 lira destek sağlayarak camimizi yeniledik. İbadethanemiz, belediye tarafından dış cephe boyamasının yapılmasının ardından daha güzel bir görünüme kavuşacak" diye konuştu.


- "Tuza Dikkat" Haftası
Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Rabia Kapan, "Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, yetişkin bir insanın günde 5 gramdan fazla tuz tüketmesinin sağlık açısından zararlı olduğunu bildirdi.
Türkiye'deki tuz tüketiminin aşırı denilebilecek boyutlarda olduğunu ifade eden Kapan, şunları kaydetti:
"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen tuz tüketimi günde 5 gramdır. Bu da bir çay kaşığına denk geliyor. Uzmanlar bunu önerirken, ülkemizde kişi başına günde ortalama 18 gram tuz tüketilmektedir. İnsanın günlük ihtiyaç duyduğu tuz miktarı alınan gıdaların içerisinde yer oluyor. Bu nedenle ekstra tuz tüketimine ihtiyaç yok. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kemik erimesi ve mide kanseri gibi birçok hastalık için risk oluşturuyor."
Kaynak: AA