Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım halkını referandumu boykot etmeye çağırdı.

Turçinov, Kırım halkına hitaben yaptığı açıklamada, bölge halkını, Kremlin'in kontrolü altındaki Kırım'ın "kukla yönetimi" tarafından düzenlenenecek sözde referanduma katılmamaya davet etti.
Devlet Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden açıklama yapan Turçinov, söz konusu referandumun Ukrayna Anayasası ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Anayasasını ihlal ettiğini ve başından sonuna kadar sahtekarlık olduğuna değinerek, bu referandum sonuçlarının da Kırım halkının gerçek isteğini yansıtmayacağını ifade etti.

Referandum sonuçlarının, insanların hayatını ve Kırım'ın ekonomik geleceğini bozguna uğratmak üzere bu topraklara askeri müdahale etmek ve savaş başlatmak için Kremlin tarafından önceden belirlenmiş olduğunu kaydeden Turçinov, sözde referandumun herhangi bir meşruluğunun olmadığını, Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna Anayasa Mahkemesi ve Venedik Komisyonu tarafından da yasalara aykırı olarak kabul edildiğini vurguladı.
Bundan dolayı "Kırımlıların yapacağı en doğru yolun Kremlin'in bu provokasyonunu görmemezden gelmek" olduğunu vurgulayan Turçinov, "Kırım'ın her bir vatandaşına sesleniyorum, bölgeyi sosyo-ekonomik felakete götürecek bu sahte vaatlara kanmadan, kendi geleceğine sorumlukla yaklaşmasını istiyorum" ifadesini kullandı.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, 6 Mart'ta, Rusya'ya bağlanmaya ilişkin 16 Mart'ta referandum yapılmasına ilişkin karar almıştı. Söz konusu referandumda, "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltilecek.

Kaynak: AA