'Tuza Dikkat' Haftası

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının ortalama 10 gram civarında azaltılması gerektiğini bildirdi.

Kütük, "Tuza Dikkat" Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların Türkiye'de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden birinin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu dile getiren Kütük, şunları kaydetti:
"Dünya Sağlık Örgütü, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki günde tüketilen tuz miktarının sadece 1 gram azaltılması bile felçlerde yüzde 5'lik, kalp krizlerinde yüzde 3'lük, tuz alımının günde 9 gram azaltılması ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde yüzde 24 oranında azalma sağlar. Sonuç itibariyle Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının ortalama 10 gram civarında azaltılması gerekmektedir. Sağlıklı olmak için günde 5 gram tuz yeterlidir."
Kaynak: AA