Sırbistan'daki Genel Seçimler

Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) Genel Başkanı ve Başbakan İvitsa Daçiç ile Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç, oylarını kullandı.

Başbakan Daçiç, başkent Belgrad'ın Dedinye semtinde oy kullandıktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Daçiç, genel seçimlerin ülkeye siyasi anlamda istikrar getirmesini dilediğini belirterek, ''Sırbistan'ın, seçimlerin ardından güçlü ve istikrarlı kurumlara sahip olmasını ve ülkedeki demokratik sistemin gelişmesini diliyorum'' dedi.

Seçimlerin ardından oluşturulacak yeni hükümetin, bir önceki hükümetin yolundan devam edeceğini umduğunu kaydeden Daçiç, ''Böylece Sırbistan'ın daha iyi bir konumda, uluslararası arenaya dönüşü sağlanacak. Avrupa Birliği (AB) üyeliğine doğru ilerleyelim ancak kendi kanunlarımızı, ulusal çıkarlarımızı göz ardı etmeyelim'' diye konuştu.

Daçiç, ''Yeniden başbakan olabilecek misiniz'' sorusuna ise şu cevabı verdi:
''Bunu seçimlerden sonra göreceğiz. Ancak bir önceki seçimlere oranla başında bulunduğunu partinin ve koalisyon ortaklarımızın daha fazla oy almasını umuyorum. En önemlisi, kimin nerede olacağına halkımızın karar veriyor olması.''
Yeni hükümet kurulana dek göreve devam edeceklerini hatırlatan Daçiç, 21 Mart'ta AB arabuluculuğunda Priştine yönetimi ile müzakerelere devam edeceklerini ve Sırbistan'ın dinlenmeye vakti olmadığını ifade etti.

- ''Sırbistan için büyük ve önemli bir gün''
SNS Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Vuçiç de Novi Beograd (Yeni Belgrad) semtinde oy kullandı.
Oy kullandıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Vuçiç, bugünün Sırbistan için büyük ve önemli bir gün olduğunu söyledi.

Sırbistanlı seçmenlerin, seçimlere ilgi göstermesini ve katılımın yüksek olmasını beklediğini kaydeden Vuçiç, seçimlerin ardından oluşturulacak hükümeti, yoğun bir reform sürecinin, istihdam mücadelesinin, yolsuzlukla mücadelenin beklediğini ifade etti.

''Sonuçları ne olursa olsun, halkımızın kararına saygı duyacağız'' diyen Vuçiç, bugünkü ''politik yarışta'' tüm diğer partilere şans ve başarı diledi.

Kaynak: AA