Meralar Sürü Sahiplerine Kiralandı

Erzincan’da ihtiyaç fazlası meralar İl Mera Komisyonu tarafından ihaleye çıkarıldı.

Meralar Sürü Sahiplerine Kiralandı
Erzincan İl Mera Komisyonu tarafından ihaleye çıkartılan 38 mera Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda sürü sahiplerine kiralandı. Yapılan ihale sonrası 38 meradan 29 tanesi sürü sahipleri tarafından kiralandı.İhale öncesinde sürü sahiplerini toplayarak bir konuşma yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, il genelindeki ihtiyaç fazlası 38 merayı ihale edeceklerini söyleyerek, hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olan meraların, sektörün kalkınmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Özellikle küçükbaş hayvancılığın meralarda yapıldığını kaydeden Karadağ, sürü sahiplerinden ihale sonrası imzalayacakları sözleşmelere bağlı kalmalarını istedi. Meraların Türkiye’nin doğal kaynakları arasında yer aldığını söyleyen İl Müdürü Karadağ, bu meraların uzun yıllar hayvancılık sektörüne hizmet edeceğini belirterek mera üzerinde aşırı otlatma baskısı kurulmamasını istedi. Meraları kiralayan sürü sahiplerinin otlatma sezonunun başlamasının ardından zaman zaman denetleneceğini vurgulayan Karadağ, sözleşmede belirtilen kapasite üzerinde otlatma yapılması durumunda gerekli yaptırımların uygulanacağını söyledi.

Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ başkanlığında toplanan İl Mera Komisyonunun huzurunda il genelindeki ihtiyaç fazlası 38 mera-yayla ihaleye çıkarıldı. İhalede sürü sahipleri meraları kiralayabilmek için kıyasıya mücadele ettiler. Bazı meraların ihalesi esnasında mera taliplileri arasında ihale bedellerinin yüksek rakamlara tırmanması dikkat çekti. İhalede en yüksek rakam Üzümlü İlçesi sınırlarında bulunan Kureyşli Sarıkaya merası için ödendi. Yavuz Bebek adlı vatandaş Kureyşli Sarıkaya merasını 4 aylığına 160.000 liraya kiraladı. İhale sonrası meraları kiralayan sürü sahiplerinden imzalayacakları sözleşmelere uymaları istendi. Her meranın kapasitesinin belirlendiğini ve bu kapasitenin üzerinde hayvan otlatılmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, “Kiraya verdiğimiz meraları alan sürü sahipleri sözleşmeye uymak durumundalar. Bu mera ve yaylalar kurallara uygun olarak kullanıldığı takdirde uzun yıllar hayvancılık yapan çiftçilerime hizmet verecektir. Aşırı ve düzensiz otlatma meralarımıza yoğun zarar verecektir. Unutulmamalıdır ki sürdürülebilir bir kalkınmanın ilk şartı mevcut durumu korumaktan geçer. Önümüzdeki yıllarda da bu meraların kullanılacağı unutulmamalıdır” diye konuştu.

Erzincan genelinde ihaleye çıkarılan 38 meradan 29’u sürü sahipleri tarafından kiralanırken 9 meraya ise talipli çıkmadı.
Kaynak: İHA